ZUID AFRIKA
Een masterclass Zuid Afrikaanse wijn. De oogst 2022 zit er daar op. Grappig he? De wijnwereld is daar omgekeerd. Oogst in januari/februari terwijl dat bij ons september is.
En dan te bedenken dat er al heeeeel lang wijn in Afrika wordt gemaakt al sinds 1959. De eerste wijnstokken werden aangeplant door een Nederlander. Nog meer reden om vaker Zuid Afrikaanse wijn te drinken toch?
Althans kwaliteitswijn. Helaas heeft Zuid-Afrika jarenlang het imago gehad van bulkwijnen. Gelukkig verandert dat nu snel. Als er een land is met een prachtige wijngeschiedenis, oude wijngaarden en rijke bodems is het Afrika wel. Juist nu in de huidige klimatologische omstandigheden komt hier op en top kwaliteit vandaan. Als je durft te kiezen. En dan proeven we vandaag.
We proeven de meest aangeplante druivenrassen Sauvignon Blanc, Chardonnay en Chenin Blanc. Deze laatste staan als witte druif verreweg het meest aangeplant en staat ook wel bekend als ‘Steen’. Maar Chenin Blanc staat mooier en is ook zo’n prachtige druif. De perfecte balans in alles. Prachtige verweven zuren in combinatie met fruit en mineraliteit. En zeker die van Oldenburg is een high end Chenin waar je van gaat jubelen.
De witte serie sluiten we af met een iet wat onbekende cepage. Want wanneer drink je nou een 100% Rousanne wijn? Nou vandaag, zondag 6 maart 2022 in de Marienhof. Gewoon omdat het kan en Chris Williams van The Foundry deze topwijn maakt. Werkelijk alles klopt in deze wijn. De geurnotitie van witte bloesem, havermout en citroenijs laat ons lachen en zet ons tegelijkertijd aan het denken. De smaak is prachtig, verfijnd met enorme kruidigheid en lengte.
Dan rood. Tsja dan moet je starten met Pinotage. Het ras dat in 1925 door Professor Abraham Izak Perold geboren is door de druiven Pinot Noir en Cinsaut (toen hermitage genoemd) te kruisen.
En vaak is het met Pinotage zo dat je ervan houdt of juist helemaal niet. Toch weet Snow Mountain een Pinotage op zo’n moderne manier te maken dat bijna iedereen het lekker vindt. Betaalbaar, slank, licht gekoeld heel lekker. Vervolgens proeven we het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon. Twee veel aangeplante druivenrassen in Zuid-Afrika en dan vallen de tannines op. Merlot is zoveel smoother dan zachter dan Cabernet.
Syrah mag niet ontbreken. En hoe gaaf is het dat we dan die van Oldenburg uit 2016 mogen proeven. We ontdekken al wat rijpingstonen als leer en mokka en chocolade.
Heeeeerlijk!
We sluiten af met een Bordeaux blend gemaakt door James Mc Kenzie. De wijn komt uit zijn Artisan Collectie. Oftewel: zijn high end range waarvan maar weinig wordt gemaakt maar wel van zeer hoog niveau. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Petit Verdot in het glas. Complex, rijk, zwoel, dik, veel wijn in het glas.
De topper en mooie afsluiter van een Zuid Afrikaanse middag vol diversiteit aan wijn. Hier gaan we meer van horen!