Het is Lente. Althans het was een lente. Op de dag van de masterclass helaas weer wat winters weer maar ach…altijd goed vooruit te kijken en alvast voor te proeven wat de lente te bieden heeft.
En dat is veel verfrissende witte wijnen met veel geur en elegantie en rood voor bij de BBQ natuurlijk.
Dan zit je in de Languedoc wel goed.
De Languedoc kent een Middellands Zeeklimaat en is een van de grootste Franse wijnregios. Naast wijn staat er veel struikgewas van tijm, rozemarijn en lavendel aangeplant wat we ook wel ‘garrique’ noemen. En deze kruidige garrique tonen vinden we ook terug in veel wijnen uit de Languedoc.
De Languedoc heeft tijden bekend gestaan als de ‘wijnplas’ van Frankrijk maar inmiddels komt er veel kwaliteit vandaan: en dat gaan we vanmiddag proeven.
We starten de poeverij met een huiswijn van Preignes les Neuf gemaakt van 70% Chardonnay en 30% Rolle. Rolle is hetzelfde als Vermentino in Italië. Heerlijk sappig, fris, bloemig, fijn glas om dagelijks te drinken en is op een terrasje zo leeg.
Dan een wat serieuzere Chardonnay die geblend is met Carignan Blanc van Vila Voltaire. Veel krachtiger en gastronomischer maar blijft fris door geen houtgebruik.
Dan Picpoul de Pinet: het visitekaartje van de streek. Altijd super mineraal, zelfs ziltig en mooi fris en knetterlekker bij alles wat uit de zee komt. Zie jezelf aan de Middelandse Zee zitten, neem een slok en eet een visje en je bent om!
Een druif wat veel aangeplant staat in de Languedos is Viognier. Geurig, abrikozenfruit, witte bloesem en perzik. Wat voller en ronder, lagere zuren en vaak wat hogere alcoholen. Een curry met vis of kip kan hier prima bij. We vergelijken er twee met elkaar.
Rosé kan natuurlijk niet ontbreken. De fijne lichte kleur, de frisheid en kruidigheid: dat is Languedoc en drinken we heel graag. Lekker koud serveren en drinken tot de laatste drup.
Dan een 4 tal rode wijnen. De ‘huiswijn’ van Preignes Les Neuf kan prima licht gekoeld omdat hij heel sappig en fruitig is. Als die zon straks echt gaat schijnen is gekoelde rode wijn een feestje.
Dan een 3 tal wijnen van Vila Voltaire:
1.Vila Voltaire Gros Grains: gemaakt van 80% Aramon en 20% Cinsault druiven. Aramon? Hij wordt zo omschreven:
Aramon. Vergeten, bijna verloren druif. wilde bessen. ongetemde kersen, onstuimige frambozen, dartelzuren en fluitekruid dat vrolijk fluit.
Lichtgekoeld ook erg lekker!
2. Vila Voltaire - Puech Auriol Rouge: Carignan 100%, van 70 jaar oude wijnstokken, rijping op houten vaten van 600L en Amphore van 160L. Zeer bijzonder rijk glas voor bij gegrild vlees.
3. Vila Voltaire - Les Orchis du Mazet: Grenache 60%, Carignan 30% (100 jr oude stokken) en Syrah 10%. Rijping in tanks en Amphoren. Wederom kracht en veel complexiteit en dikte door de oude stokken. Zet de BBQ maar vast aan.
Kortom: de Languedoc heeft alles wat we de komende maanden nodig hebben.
Lang leve de Lente en lang leve de Languedoc!