WEINGUT HÖLLERER
‘Pure en zuivere wijnen’. Een van de redenen van een proever om zich aan te melden voor de masterclass Oostenrijke wijnen. En ja daar staan de Oostenrijkers wel om bekent: verfrissend, puur, zuiver en veel wit. Zeker in Niederosterreich waar deze wijnmaker vandaan komt. Uit het noordoosten van Oostenrijk komen de mooiste witte wijnen.
Kamptal
Een van de mooiste wijnbouwgebieden van Niederosterreich is Kamptal. Kamptal staat bekend om zijn klassewijnen van Grüner Veltliner en Riesling die vanwege de bodem zeer mineraal overkomen.
Deze proeverij laat het hele gamma wijnen zien van wijnmaker Alois Höllerer die samen met zijn gezin wijn maakt op 23 hectare eigen grond.
Zijn bedrijf ligt vlak naast de stad Langenlois, de hoofdstad van Kamptal (vernoemd naar de rivier de Kamp).
Sekt
We starten met een mousserende Sekt welke gemaakt is volgens dezelfde methode als Champagne. Maar uiteraard niet van de Champagne druiven maar van…Grüner Veltliner! Deze extra brut is lekker droog, knisperend fris en heerlijk bij sushi en gerookte vis.
Grüner Veltliner
Dan een serie Grüner Veltliners. Zijn basiswijn welke je gemakkelijk als aperitief drinkt en dan een drietal ‘single vineyards’. Zodra het woord ‘ried’ op het etiket staat met vervolgens een naam dan betekent dat dat alle druiven van die bepaalde wijngaard komen. Ried betekent namelijk wijngaard. We proeven de rieds: Hasel, Ganslgraben en Langerer Weg. Dat is interessant zeg hoe verschillende die smaken. En voor ieder een andere liefhebber natuurlijk.
Gemitschter Satz
Dan stappen we van Grüner Veltliner af en proeven Gemitschter Satz. Iets wat ze vooral in Oostenrijk doen is enkele wijngaarden aanplanten met van allerlei druivenrassen door elkaar heen. Ze plukken ze ook door elkaar heen en maken er dan wijn van. Een ‘field blend’ eigenlijk met heel veel erin. De smaakt geeft ook veel, en vooral veel vreugde onder de proevers.
Gelber Muskateller
Dan Gelber Muskateller. Enorme geur en smaak van druiven. Mooie zuren, en zeer gastronomisch. Ook deze druiven komen van een enkel perceel. Net zoals de twee daaropvolgende wijnen: Chardonnay en Riesling.
Ja, Oosterijkse Chardonnay. Knetterfrisse stijl maar wel het tropische van de Chardo.
Riesling
Dan Riesling uit 2018. Al lekker zo’n petroleumachtige geur. En een rijkdom van smaken met prachtige zuren.
Dat veel Oostenrijkse wijnen geëxporteerd worden naar Azië is zo gek niet want veel van deze wijnen passen perfect bij deze keuken. Dus voor de liefhebber van de Oosterse keuken kies dan voor Oostenrijkse wijn.
Maar ook als je gewoon wil genieten van een knetterlekker spetterfris glas wijn.
PROOST!