ZET CHENIN OP DE KAART!
Chenin Blanc is een ondergewaardeerd druivenras. Althans nog te onbekend en te weinig gedronken. Tijd voor actie! Tijdens de masterclass Chenin Blanc leren we eerst een stukje meer over de herkomst, kenmerken en potentie van de Chenin Blanc.
Chenin heeft twee nationaliteiten: Frans en Zuid-Afrikaans. Zijn oorsprong vindt hij in de Franse Loire waar van Chenin zowel mousserende wijnen, gortdroge wijnen en honingzoete wijnen worden gemaakt. Een ontzettend veelzijdig druivenras dus en multi inzetbaar. Chenin Blanc heeft van zichzelf altijd frisse zuren. In de Loire ligt die zuurgraad nog een stukje hoger dan in Zuid-Afrika. Dit heeft uiteraard te maken met de klimatologische omstandigheden in beide landen. Daarnaast vinden we in Chenin, appel, honing, kweepeer, kamille, noten, hooi, natte varen, dragon, gember, steenfruit, ziltigheid…veel dus! Chenin Blanc vind je in allerlei klassen van huiswijn tot super complexe gastronomisch inzetbare wijn.
In Zuid-Afrika wordt hij ook wel ‘Steen’ genoemd. Steen werd daar al in 1655 aangeplant door de Nederlander Jan van Riebeeck. En oud ras dus met enorme potentie. De meeste Chenin Blancs kunnen makkelijk 5-10 jaar rijpen. Er staat wereldwijd 35000 hectare Chenin Blanc aangeplant. Chenin is Zuid-Afrika’s meest aangeplante druivenras, en Frankrijk is de nummer 2 voor Chenin.
In niet veel andere landen wordt er mee geëxperimenteerd maar dat zou maar zo in de toekomst anders kunnen zijn want wat is het een heerlijk ras.
TIJD OM TE PROEVEN!
Tijd om te proeven! We starten met twee bubbels: een Crémant de Loire en een Vonkelwijn. Frankrijk versus Zuid-Afrika dus. Beiden gemaakt volgens dezelfde methode waarop Champagne wordt gemaakt (Methode Traditionelle). Heerlijke glazen, beiden vol fruit en mooi droog met een zachte mousse.
Dan twee Loire Chenins uit de Saumur. Een ‘basis’ Chenin met veel frisse zuren, wat natte wol, mineraliteit, ziltigheid en een complexere versie die veel meer tonen van honing, bloesem en kweepeer laat zien.
Dan twee Chenin assemblages. In Zuid-Afrika zien we namelijk ook veel assemblages waarin Chenin wel de hoofdrol speelt maar aangevuld wordt met rassen als Grenache Blanc, Marsanne, Rousanne bijvoorbeeld. We proeven The Gatekeeper van Kloovenburg en de Baviaan van de familie Leenders. Beide wijnen worden als superlekker benoemd.
Dan toch de echt 100% Zuid-Afrikaanse Chenins. Drie op een rij; Nabygelegen, Oldenburg en Villion. Nabygelegen lijk een bommetje hout maar eindigt toch met de fijne frisheid van Chenin. Boterig en romig is ie wel. Oldenburg schittert als altijd en de 2019 jaargang lijkt nu perfect. Zoveel lengte en diepgang, prachtig. En dan Villion. Een geprezen wijn waar maar weinig flessen van worden gemaakt. Eigenlijk openen we hem nu veel te jong. Al wel prachtig maar als je de mogelijkheid hebt een doosje 2020 nog een jaar of 5 minimaal weg te leggen dan zou ik dat doen!
Afsluiten met een zoete Chenin die naast zoetheid ook wederom frisse tonen heeft. Heerlijk ook maar 12% alcohol. Dat snappen ze wel in de Loire. Bij de kaasplank of een mooi fris fruit of ijs dessert past een Coteaux du Layon perfect. Probeer maar eens! In elk geval zijn de masterclass deelnemers om, om meer Chenin te drinken. Zeg het voort!