Je hebt Champagne en je hebt Champagne…
Op een mooie zondagmiddag in augustus hebben we een masterclass Champagne georganiseerd.
Zo zijn er bekende Champagnes van merken die wat meer commercieel zijn. Prima om te drinken, maar vaak niet het lekkerst naar mijn mening. Juist de kleine producenten die alles in eigen beheer hebben en alles zelf doen, die jaar in jaar uit bijzonder mooie wijnen maken met elk jaar net een andere stijl… Dat zijn de wijnen met klasse die worden gemaakt met veel passie. En dat proef je.
Deze middag focussen we ons op 4 kleine ‘terroirgedreven’ Champagnehuizen. Terroir is de natuurlijke omgeving van een perceel waarop de wijnbouw plaatsvindt. Zo maken ze twee wijnen op dezelfde manier, van twee naast elkaar liggende percelen. De wijn zal jaar na jaar consistent verschillend proeven.
We proeven Bauchet, Grongnet, Janisson-Baradon en Gosset Brabant. Alle makers hebben een eigen stijl en visie op het maken van Champagne.
De Bauchet kenmerkt zich door haar eigen Champagnes met een hoog ‘Hoera’ gehalte; bijna iedereen vindt ze lekker.
Daarna proeven we de Grongnet. Hierbij proeven we het verschil tussen de blanc de blanc, dit is 100% Chardonnay en de blanc de noir; een assemblage van Pinot Noir en Meunier.
Van Janisson-Baradon proeven we een Champagne met en zonder dosage. Dit houdt in dat we een drogere en vollere versie proeven. Dat laat ook direct zien hoe multi-inzetbaar Champagne is. Voor elk moment of gerecht is er een andere stijl, heerlijk!
Vervolgens gaan we over op de Champagne van Gosset. We proeven een Premier Cru en een Grand Cru naast elkaar. Beiden natuurlijk topniveau maar zo anders dat niet iedereen voor dezelfde kiest. Gelukkig maar want er zijn zoveel smaken en zoveel Champagnes.
De prijzen van terroir Champagnes zijn over het algemeen ook wat vriendelijker dan de grote merken. Nóg meer reden om vaker Champagne te drinken. Stel het moment niet uit en proost, want er valt altijd iets moois te vieren.