Waar of niet waar: Deze hitte vraagt om rosé!?
Donderdag 6 augustus: De eerste dag van een langdurige hittegolf in Nederland en wat hebben wij gepland?Een masterclass rosé. Toch was het juist de bedoeling in deze masterclass te communiceren dat rosé altijd kan: het hele jaar door!
Veel mensen drinken een glas rosé enkel op tropische dagen in de zomerse maanden, maar waarom eigenlijk? We drinken zowel wit, rosé en mousserende wijnen gekoeld, maar waarom dan persé rosé alleen in de zomer? Rosé kan het hele jaar door. Sterker nog: het combineert prachtig met eten.
Lara van Amsterdamse wijnimporteur D-Vine laat ons deze avond 9 bijzondere rosés proeven van enorme klasse. Misschien drinken we te vaak rosé van lage kwaliteit die alleen heel koud het lekkerst zijn. Maar er is veel meer dan dat. We starten met een rosé Champagne: prachtig, droog en een mooie mousse. Een sjiek begin.
Dan twee Duitse rosés om te vergelijken. We proeven er een uit de Pfalz en een uit de Moezel. De Pfalz rosé is super droog en heeft prachtige zuren terwijl de Moezel ‘molliger’ en zachter overkomt. Daarna proeven we een bekende rosé uit de Provence. Veel mensen hebben voorkeur voor deze lichte stijl en kleur rosé. Vaak denkt men dat een donkergekleurde rosé zoeter is maar niks is minder waar: kleur zegt veel meer over de stevigheid in de smaak. Vaak is donkere rosé juist droger vanwege de hogere mate van tannine. De Provence rosé is dus licht, vrolijk en fruitig. De Zuid-Afrikaanse rosé van Mourvedre druiven is wat voller en krachtiger.
Dan proeven we twee stevige jongens: een rosé van 100% Sangiovese druiven in Toscane. Wat een dijk van een rosé! De Oostenrijkse rosé is een bijzonder geval: het is een natuurwijn zonder toegevoegde sulfieten. Dit is nou typisch een ‘nadenk’ rosé. Als laatste proeven we twee rosés uit Zuid-Frankrijk; de Rhône en Rousillion. Enorm kruidige stijlen met een bite. Kortom: rosé is veel meer dan een ‘zomerwijntje’. Probeer eens wat anders en combineer het eens met eten. Je zult versteld staan!