Bij de Betuwe denk je misschien aan een fruitteelt gebied. Maar er staat nog veel meer moois aangeplant; namelijk 7 hectare aan wijngaard!
Wijnmaker Diederik Beker en zijn partner Arina maken er prachtige wijnen. De belangrijkste visie van Diederik en Arina is duurzaam werken en denken. Er zit 500 uur arbeid in 1 hectare. Deze duurzame filosofie uit zich ook in de ‘no waste’ gedachte. Van de onrijpe groene druiven die weggeknipt worden voor ze rijp zijn wordt verjus (een soort azijn) gemaakt en van overige restdruiven wordt vergist druivensap gemaakt (de alcoholvrije Betuws Bruis in zowel wit als rosé).
We proeven deze avond 10 wijnen die nog beschikbaar zijn. We starten met hun prachtige ‘Linge Bruut’ welke gemaakt is van de Johanitter druif. Deze is exact zo gemaakt als champagne. De droge niet mousserende Johanitter heeft prachtige zuren en is erg fris. Dan proeven we twee assemblages. De ene Cuvee heeft een half jaar op houten vaten van 500 liter gerijpt, terwijl de Cuvee zonder hout een heerlijke allemansvriend is.
Dan proeven we iets unieks. De Jasmijn Orange wijn waar maar 300 flessen van zijn gemaakt. De geur doet denken aan kerst: sinaasappelschil, mandarijn en kruidnagel. Een bijzondere ervaring. Wie dacht dat Nederland alleen maar goed is in witte wijn maken staat nu versteld; wat een prachtige glazen rood. De Barrique is fruitiger met een toef hout en de signature is door het gebruik van nieuw eiken nog zwoeler en complexer. De druivenrassen zijn ook nu weer echt Nederlands: Regent, Pinotin en Cabernet Cortis. Bij het Betuws Wijndomein proberen ze geen bekende druivenrassen aan te planten om bij de consument herkenbaarheid te creëren maar ze denken in ‘eigen rassen’ die passen bij onze bodem en klimaat. Niet alleen de Orange wijn was uniek want nu worden we verrast met twee zoetjes. Klasse en zeer exclusief. We sluiten bruisend af met de LingeParel wit. Een lichtere mousse dan de Champagne stijl en wat minder complex. Heerlijk als aperitief en om deze avond vrolijk en voldaan af te sluiten!