De drie grootheden van de Rhône - Vins de Vienne
Zondag 2 februari, Dry January is voorbij, we mogen weer proeven en drinken! En als we dan drinken, dan drinken we op niveau. Vanmiddag proeven we de top van de top van de Rhône. Het Noordelijk Rhône gebied staat bekend om het landelijk klimaat: warme dagen en koude nachten, en warme zomers en koude winters. Perfect voor de rijping van een druif. Met name de Syrah druif is hier helemaal in zijn element.
Het Zuidelijk Rhône gebied met zijn gematigde mildere klimaat staat bekend om rijpere wijnen met meer alcohol en suikers. Ook hier wordt op hoge kwaliteit ontwikkeld. We starten de proeverij met een instap Remeage Blanc; een assemblage van Marsanne, Viognier en Sauvignon Blanc. Lekker, verfrissend, verfijnd en toch met inhoud en lengte. Een favoriet.
De Côte du Rhône Blanc is wat steviger en rijper en zorgt ervoor dat we gaan praten over een passend gerecht. Een feestje om te drinken: zo mooi rond, zwoel, rijk, met daarnaast een enorme elegantie. Bij de 100% Marsanne ruiken we meer het hout terwijl hij minder zwoel overkomt. Kruidig, mineraal en lengte. Een wijn voor de liefhebber en kenner. Bij de rode Côte du Rhône komt de term garrigue aangewaaid. Wie kent er niet de kruiden van de Rhône: tijm, rozemarijn, salie en lavendel.
De 100% Syrah is steviger, krachtiger en toont het karakter van de Noord Rhône. Toch blijven de tannine aangenaam en willen we er best een tweede glas van. De pure top van de Syrah en toch vol en toegankelijk. Veel wijn om lang van te genieten. Pierre Gaillard, een van de drie grootheden, maakt ook nog wijnen in Zuid-Frankrijk. Het gebied dat bekend staat om zijn versterkte zoete wijnen als Banyuls en waar de meeste zonuren van Franrijk zijn. Toch herken je ook nu de klasse en elegantie in de wijnen. De wijnen komen uit Coulliure, een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. De Grenache gris, Rousanne en Vermentino zorgen voor een perfect uitgebalanceerde witte wijn.
We kunnen niet eindigen zonder de top. De Côte Rotie Les Essartailles is 100% Syrah. Een bommetje vol chocolade, mineraliteit en lengte. Eigenlijk nog veel te jong om nu te drinken. Dus voor wie er een kelder heeft….