Om het jaar goed af te sluiten organiseerden we een proeverij van wijnen die speciaal geselecteerd zijn voor de feestdagen. Niet de standaard Bourgognes, Bordeauxs, Brunellos en Barolos maar eens wat anders. Meer wijnen met een verhaal, eerlijke wijnen met passie gemaakt en van kleine wijnproducenten. We starten uiteraard met een bubbel. En die mag deze maand wat luxer zijn. Geen Champagne want die kennen we wel. Een Franciacorta uit Lombardije die zeker kan levelen met de betere Champagnes. 100% Chardonnay druiven en 30 maanden kelderrijping zorgen voor een zeer complex glas met veel lengte.
Dan proeven we twee wijnen van de familie Hiedler. Na het proeven van deze twee Grüner Veltliners is iedereen om. Het tweede glas barst van volume en complexiteit. De volgende flight toont aan wat Riesling is. Gies – Düppel uit de Pfalz maakt een 360 graden Riesling met een zeer feestelijk etiket. De smaak is minstens zo feestelijk voor bij de Aziatische keuken en curry’s. Dan een project van drie topwijnmakers uit de Rhône. We proeven twee witte cepages, wat al uitzonderlijk is gezien de Rhône meer assemblages kent.
Hierna volgt rood. We starten in Italië en proeven het verschil tussen een Valpolicella en een Valpolicella Ripasso. Zelfde wijnmaker, zelfde druiven, alleen een andere methode van de wijn maken.
De eerste Rioja is gemaakt van Graciano en heeft 16 maanden op Frans en Amerikaans eiken gelegen: supervol en kruidig met een prachtige zuurgraad. Laat deze nog maar even liggen of schenk hem uit in een karaf. De tweede is gemaakt van 100% Garnacha (de Spaanse benaming voor Grenache). Veel zwoeler, ronder, romiger en met dezelfde aanwezige houttonen vanwege wederom de 16 maanden rijping op hout.
We sluiten de middag af met een ruime slok Sauternes. Veel mensen kiezen tijdens de feestdagen toch ook voor een mooie dessertwijn en dan is Sauternes wel een van de mooiste opties!