Tel: 033 463 29 79

Onbekende druivenrassen

WhatsApp Image 2019-04-13 at 07.35.37.jpeg

Onbekend maar zeker niet onbemind!

Het thema van deze avond was een uitdaging, namelijk: Onbekende druivenrassen!

Af van je veilige keuze, van je ‘huiswijn’ en van de standaard en bekende druivenrassen.

Als we goed nadenken kunnen we misschien 10 tot 20 bekende druivenrassen opnoemen. In de gemiddelde supermarkt vinden we er niet meer dan een stuk of 12. In een wijnspeciaalzaak al meer maar weinig mensen weten dat er duizenden druivenrassen bestaan waarvan wijn wordt gemaakt. Oscar Reitsma van Winesom laat ons eens wat anders dan anders proeven. De wijnen die hij importeert zijn wijnen die biologisch of biologisch dynamisch worden gemaakt zonder gebruik van chemicaliën. Alle wijnen worden met de hand geoogst en spontaan vergist. En nog leuker: alle wijnmakers waarmee hij werkt zijn jong! De jonge generatie van 19 tot 32 jaar…de wijnmaker van NU!

En wat maakt de wijnmaker van NU?

- Müller-Thurgau en Rivaner: Exact hetzelfde druivenras alleen anders genoemd. Fris, fruitig, verteerbaar, mineraal, aromatische lentewijnen.

- Scheurebe: Denk aan Aziatisch, peperig eten en je hebt een match.

- Auxerrois: Van oorsprong een Frans druivenras maar deze komt uit Duitsland.

- Muskateller: Een wijn die letterlijk ruikt naar verse muskaatdruiven. Met 21 gram restsuiker best een zoetje maar heerlijk weg te drinken.

- Portugieser: Dit druivenras heeft iets weg van zwarte olijven. We proeven een rosé en een rode wijn.

- St. Laurent: Dit ras zien we veel in Oostenrijk. En als je een beetje van Pinot Noir wijnen houdt kun je deze waarschijnlijk ook waarderen. Licht, aards, elegant….gekoeld een feestje!

- Domina: Dit druivenras is bijna verdwenen. Alsof je een vloeibare bramen ondergedompeld in pure chocolade proeft. Subliem!

De laatste is misschien nog wel de meeste bijzondere wijn. Compleet nieuw en net op fles. Voor de 1e keer gemaakt en nog niet beschikbaar (alleen voor nu). Het is een assemblage van Cabernet Mitos, Cabernet Dorsa en Cabernet Dorio. Dat Cabernet achtige (van Cabernet Sauvignon) dat proef je wel…cederhout en mooie tannines. Stevig maar toch ook heerlijk drinkbaar fijn glas wijn waar iedereen heel blij verrast van is.