Tel: 033 463 29 79

Chardo Ja!

jflsdjflsjf.jpg

Chardo JA!

Een van de eerste dingen die ik mijn cursisten vertel is dat ze nooit mogen zeggen: “ik hou niet van Chardonnay.” Of: “Ik hou niet van Sauvignon Blanc” (of elk ander druivenras). Dat bestaat namelijk niet! De smaak van een wijn heeft namelijk lang niet alles te maken met het druivenras wat gebruikt is in de betreffende wijn. Iedere wijn smaakt op iedere plek op de wereld totaal anders. 
En dat bewees deze boeiende masterclass!

Door de diversiteit in klimaat, bodem en manier van wijnmaken smaakt iedere Chardonnay anders. Het druivenras Chardonnay kan goed tegen zowel een koud als warm klimaat. Vandaar dat dit druivenras staat aangeplant over de complete wereld. Niet voor niets wordt het een ‘internationaal’ druivenras genoemd. 

Wel of geen hout?
In 9 stijlen proeven we de diversiteit van dit ras. En dat onder de professionele begeleiding van Martijn Berkhout, werkzaam bij Oud Reuchlin & Boelen en met zijn jarenlange wijnervaring een feest om naar te luisteren.

We starten met een piepjonge Spaanse Chardonnay die puur op zijn fruit is gemaakt. De ultieme voorjaarswijn vol rijp sap, frisheid en vrolijkheid. Op de vraag of dit voor mensen een typische Chardonnay is zegt iedereen volmondig: NEE. Hoe leuk is dat! Want het is een pure Chardonnay, zonder houtlagering. Ook de tweede. afkomstig uit Argentinië is niet houtgelagerd maar door zijn net wat andere klimaat wel wat voller en kruidiger. Deze vergelijken we met een houtgelagerde Chileen.

Kwaliteit kost tijd!
Dan gaan we naar het klassieke Chardonnay gebied, de Bourgogne. Hier heeft de Chardonnay tijd nodig om rijp te worden (het klimaat is er namelijk koeler). Maar hoe langere rijpingstijd des te mooier de uiteindelijke smaak. Kwaliteit kost tijd!

Hierna volgde een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De avond werd afgesloten met de topper: De Finca Los Nobles uit Argentinië! De gasten hebben genoten van een heerlijke wijnen en van alles geleerd over de Chardonnay.