Tel: 033 463 29 79

De vele gezichten van Syrah/Shiraz

Hoe word je en Syrah kenner?

Onder begeleiding van Wijntherapeut Erik van Duijn proefde wij 9 prachtige Syrah wijnen uit diverse landen en streken.

De naam Syrah/Shiraz heeft sinds de jaren 80 een enorme toevlucht genomen. We drinken het graag. Maar Syrah kent vele gezichten en kennen we in cépage vorm (100% Syrah druiven in de wijn) maar staat ook bekend als assemblage wijn (gemengd met andere druiven in een fles).

We starten met een eenvoudige Vin de France. Het pure fruit van de Syrah druif van wijngaarden uit heel Frankrijk zorgt voor een sappige, lichtvoetige ‘easy drinking’ wijn. Na deze ‘indrinker’ beginnen we met het serieuzere werk. Twee assemblages uit de Cevennen en de Rhône.

Daarna een Australische Syrah uit Adelaide. Zeker drie jaar houtlagering en daardoor heerlijk zacht. Vervolgens proeven we een Zuid-Afrikaanse Lammerhoek. The Prospector Syrah van Jordan is een van Eriks (en veel aanwezigen) favorieten. Een wijn uit Zuid-Afrika maar wel Europees gemaakt. Een verwarmend glas vol frambozen, munt, specerijen, hout en leer. Heel erg lekker.

En dan het klapstuk van de avond: The Freedom Shiraz van de oudste Syrah wijngaarden ter wereld: uit 1843! Je kunt je voorstellen dat deze wijngaard een hele lage opbrengst heeft. Maar daardoor is de smaak subliem en oneindig lang. Woorden schieten te kort. Een bomvol chocolade, rijpheid en peperigheid. En daarnaast nog veel meer.

Een paar reacties na afloop van de masterclass:

• “Voordat ik deelnam aan de masterclass dacht ik dat Syrah altijd zwaar en log was. Nu heb ik ontdekt hoe fris en puur Syrah kan zijn. Elke slok is een verrassing”.

• “Een prachtig contrast tussen Syrah uit de oude en nieuwe wereld”.

• “Wanneer doen jullie de volgende masterclass rondom een druivenras? Wij melden ons direct aan!”.