Tel: 033 463 29 79

Maîtresse ‘Dona Maria’

Maîtresse ‘Dona Maria’

Zondagmiddag 3 februari – masterclass Dona Maria, Alentejo, Portugal

Alentejo
Vanessa Schnitzer uit Estremoz kwam speciaal voor 17 Portugal liefhebbers naar Amersfoort. 
Estremos ligt 130 kilometer ten oosten van Lissabon in het wijnbouwgebied Alentejo. 
Alentejo is verdeeld in 8 subregio’s en is het grootste wijngebied van Portugal. Het produceert 70% van alle Portugese wijn. Terwijl de meeste mensen bij Portugal aan de zoete versterkte Port denken is het merendeel van de Portugese wijn dus droog.

Dona Maria
We proeven een selectie van meerdere wijnen van het wijndomein Dona Maria. 
De topselectie wijnen die wij hebben mogen proeven: De witte Branco is een assemblage van inheemse druiven Arinto, Antao Vaz en Viosinho. Heel tropisch en fris en neigt zelfs een beetje naar Riesling. De ideale aperitief en perfect bij vis. De twee andere witte wijnen zijn gemaakt van het druivenras Viognier. De eerste zonder en de laatste met houtlagering. De romige, boterige, vette en kruidige houtgelagerde versie valt heel goed bij alle deelnemers van de masterclass.
De Rosé van Dona Maria wordt gemaakt zoals een witte wijn. De blauwe druiven worden direct geperst waardoor er maar een heel lichtroze kleurtje ontstaat. De overige 50% is Aragonez (de Portugese naam voor Tempranillo). Prachtig droog, fris, kruidig en elegant. De ‘huiswijn’ van Dona Maria is de rode Tinto Alentejo, een assemblage van 4 druiven, geen houtopvoeding en heerlijk bij een doordeweekse pasta, ratatouille of lasagne. 

De Amantis Reserva is een wijn voor geliefden (de naam Amantis verwijst hiernaar) Vanessa vindt het de ideale Valentijnswijn, want in Nederland is het op 14 februari nog zo koud dat een verwarmde rode wijn fantastisch smaakt. En inderdaad dat doet hij! Het is Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Touriga Nacional  met 1 jaar houtlagering op Frans en Amerikaans eiken. Heerlijk vol, zwoel en krachtig. 

De Dona Maria Petit Verdot is het paradepaardje van het bedrijf. Petit Verdot is een lastige druif (klein maar met een dikke schil). Als het je dan lukt er een mooie wijn van te maken dan is hij ook subliem! Een pracht van een afsluiter.