Tel: 033 463 29 79

Azienda Agricola Brigaldara uit Veneto

unnamed-41.jpg

Zondagmiddag 20 januari – Een zonnige en ijskoude middag

Een perfecte middag om in een verwarmde omgeving volle rode wijnen te proeven. 

Niet zomaar wijnen maar de wijnen van de 28-jarige Antonio Cesari van Azienda Agricola Brigalda uit Veneto, Italië. 
Het Valpolicella gebied bestaat uit een Classico deel en een niet Classico deel. Antonio helpt ons meteen uit de droom: ‘Classico zegt niks over kwaliteit enkel iets over het gebied van originele herkomst. Brigalda is gevestigd in het Classico gebied en heeft 40% Classico en 60% niet Classico wijngaarden. De beste wijnen vind je op de hellingen, en de lagere kwaliteit in de dalen. 

Brigalda maakt 1 witte, 7 rode en 1 dessertwijn. 
De witte Soave van Garganega druiven: bedoeld als ‘superfresh and supercrispy’. Heel puur, licht en verfrissend. Sommige aanwezigen vinden hem wat zuur. Zuren in een wijn zijn nodig om de wijn verteerbaar te houden. Zodra je wat eet nemen de zuren van een wijn af.
De rode Valpolicella’s: de wijn waar de Italianen trots op zijn. Een naar het gebied vernoemde wijn en dagelijks te drinken bij eenvoudige maaltijden. Valpolicella wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Rondinella, Corvino, Corvinone en eventueel een Molinara en Oseleta. We proeven een frisse fruitige Valploicella die licht gekoeld ook heel goed bij visgerechten kan. Daarna een krachtigere houtgelagerde Valpolicella die de meeste aanwezigen in dit koude seizoen meer waarderen. 
Ripasso:Perfect bij wild. Op het originele etiket staat een wilde vogel afgebeeld, Antonio’s vader is namelijk naast gepassioneerd wijnmaker ook fervent jager. De wijn is kruidig, vol en zwoel door het proces wat het heeft doorgemaakt. Een Ripasso krijgt namelijk een kleine tweede vergisting door de schillen van ingedroogde druiven aan de wijn toe te voegen. 

De Amarone wijnen:De vier Amarone wijnen die nog jaren en jaren ouder zouden kunnen worden. Amarone wijnen zijn gemaakt van ingedroogde druiven. De druiven worden 3/4 maanden gedroogd en dan pas geperst. 

De mooiste afsluiting volgt met de laatste opmerking van Antonio: Het is leuk als jullie de wijnen bestellen en er thuis van kunnen genieten maar het grootste cadeau wat je mij kan geven is een bezoek brengen aan Veneto. Pas dan realiseer je echt wat de streek, de wijnen, de passie en het werk inhoudt. Antonio legt een stapeltje visitekaartjes bescheiden op het randje van de tafel. ‘Please send me a message if you want to come and I will show you the real Valpolicella’!