Tel: 033 463 29 79

Passie voor Rioja

Leire

Wat heb ik intens genoten van Leire Tejada van Bodegas Bohedal. De liefde die zij heeft voor het prachtige Rioja gebied in Spanje is overal aan af te zien. Ze straalt als ze vertelt over deze bijzondere Noord-Spaans gelegen ‘klassieke’ en meest beroemde streek. Leire overtuigt ons van de klasse van haar familie wijngaard. Sinds 1917 is Bodegas Bohedal een door de familie gerund bedrijf. De Bodega bevindt zich in Tirón, in Rioja Alta (klimatologisch gezien een zeer goed gebied) waar maar 400 mensen wonen die allemaal leven van de wijn.

Vandaag de dag staat zij met haar ouders en haar man als 4e generatie wijnmakers aan het roer. Ze heeft geen kinderen, daar is het té hard werken voor. Ze laat een filmpje zien van haar man die nu hard aan het werk is in de kelders. Terwijl zij voor het eerst in Nederland is. Na twee dagen heeft ze Nederland al veroverd. Als je haar verhaal en passie hoort ben je om: Leire en haar familie maken prachtige Rioja wijnen.

Van de 22 hectare wijngaard worden ieder jaar 120.000 flessen gebotteld. De druivenrassen die staan aangeplant zijn: Viura, Tempranillo, Garnacha en Graciano. Alle druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Ze maken op Bodegas Bohedal 10 soorten wijn waarvan wij er tijdens de Masterclass zeven hebben mogen proeven.

Viura

We starten met wit. Hét witte druivenras in Rioja is Viura (in andere streken ook wel Macabeo genoemd).

Bohedal Blanco Joven 2016: Heel bleek van kleur en ruikt naar appel, peer en citrus. Leira zegt met een enorm glimlach: dit drink ik elke dag! Het is licht verteerbaar en een heerlijk verkoelend aperitief of lekker bij een salade; een voorjaars- en zomerwijn. ‘Like a beer’ zoals Leire zegt. Levendig en fris. Gewoon heel lekker.

Gran Bohedal Blanco Fermentado en Barroca 2017: Nu proeven we de Viura ineens heel anders. Zes maanden houtlagering op 225 liter vaten bepalen de gelige kleur, de intensere smaak en enorme complexiteit vanwege de oude wijnstokken. De wijn ruikt naar vanille en boter. De smaak is vol, rijk, rijp, kruidig en boterig in de afdronk. Drink dit bij vis en wit vlees of bij romige kazen of harde geitenkaas.

Tempranillo

Tempranillo is het meest belangrijke druivenras van Rioja.

Temprano betekent ‘vroeg’. Tempranillo is vroeg rijp en is daardoor de eerste druif die geoogst wordt in de Rioja streek. Het gebruik van hout is hier heel belangrijk. Rioja kennen we in Joven, Crainza, Reserva en Gran Reserva.

Joven: een wijn die zo’n twee jaar op fles heeft gelegen en vooral fris en fruitig smaakt. Vaak geen tot nauwelijks contact met een houten vat.

De Crianza heeft minimaal een jaar in een eikenhouten vat gelegen en minstens een jaar op fles.

De Reserva ontwikkelt zich minimaal een jaar in eiken vaten en nog twee jaar op fles.

De Gran Reserva minsten twee jaar op houten vat en nog drie jaar in de fles!

We starten met de Bohedal Tinto Joven 2016: een wijn voor elke dag. Paars met een geur en smaak van blauwe bessen, kersen, frambozen. Heerlijk fruitig, sappig, fijne zuurtjes. Licht gekoeld is deze het lekkerst met wat kleine aperitief hapjes of een simpele maaltijd voor doordeweeks.

Gran Bohedal Crianza 2014: Nu ruiken we ineens het hout. Kers, koffie, viooltjes en chocolade. Heerlijk rond en vol met een peperig toontje aan het einde. Elegant en levendig dat blijft hij ook. Dat is juist zo prettig aan de stijl van Bohedal!

Gran Bohedal Reserva 2013: Deze wijn is donkerrood in het glas. De druiven komen van één wijngaard met wel 80 jaar oude stokken. De wijngaard ligt dicht bij de bergen, waar nu al sneeuw valt. We ervaren pruimen, leer, laurier, peper en kaneel in het glas. Een op en top najaarswijn met een enorm lange afdronk.

Gran Bohedal Gran Reserva 2010: De overtreffende trap. Een bommetje van specerijen, mokka, chocolade en peper. Denk aan een kaasplankje voor de open haard. Veel beter dan een glas port!

En het cadeautje van de avond:

We proeven de Hebabe Graciano 2015….

Op slechts 1% van de Rioja wijngaarden staat het druivenras Graciano aangeplant. Slechts 1 perceel heeft Bodegas Bohedal in bezit. De stokken zijn meer dan 85 jaar oud. Wat we proeven is intens, subliem, complex, rijk, fantastisch goed en bijzonder uniek. Hier worden maar weinig flessen van gemaakt en is een wijn voor een speciale gelegenheid. Alleen maar uit te leggen wanneer je het proeft.

Leire, bedankt! En graag tot volgend jaar!