Tel: 033 463 29 79

Passie voor Pinot

De eerste masterclass na de zomer genaamd ‘Pinot Proeverij’ was een groot succes. Maar liefst 32 wijnliefhebbers bezochten de Masterclass van Monique Breuer en mijzelf.

Met mijn kennis als Vinoloog en mijn enorme passie voor wijn kan ik natuurlijk allerlei masterclasses geven maar omdat Pinot Noir toch wel een favoriet druivenras van me is stond deze hoog op mijn lijstje. Monique, als wijnmaakster van een wijn van dit druivenras, ademt natuurlijk Pinot Noir. Onze gezamenlijke passie lieten we in zes wineflights en 13 wijnen van Pinot Noir proeven.

Flight 1: Champagne anders

Pinot Noir is een van de drie druivenrassen die in de Champagnestreek staat aangeplant en zorgt voor uitmuntende Champagnes. Dat weten de meeste wijnliefhebbers wel. Dat Pinot Noir ook in andere mousserende wijnen gebruikt wordt is minder bekend.

We proeven een 100% Pinot Noir Cava uit Spanje. Een Cava Reserva (lange rijping) die mooi droog is (Brut Nature). Een echte eet Cava; voor bij rijke vissalades, ham en rauwe tonijn.

Daarnaast een Sekt uit Duitsland. Uiteraard 100% Pinot. Iets meer fris fruitig door het koele klimaat maar met een prachtige mousse.

Flight 2: Blanc de Noir

Veel mensen kennen alleen de rode wijnen van de Pinot Noir. Maar het sap van de Pinot Noir druiven wordt ook wel gebruikt voor het maken van witte wijn. Zeker in Duitsland zijn deze Blanc de Noirs hip. Als je goed kijkt zie je wel een klein roze gloedje over de wijn maar het blijft echt witte wijn. Heerlijk volle, zachte wijnen voor in het najaar en heerlijk bij de vegetarische keuken.

We proeven er twee uit twee verschillende wijngebieden van Duitsland (de Ahr en de Nahe). Heel anders. De Ahr variant is frisser en heeft wat meer verfrissend zuur terwijl de Nahe Blanc de Noir veel voller en ronder is. Heel persoonlijk dus.

Flight 3: Man of vrouw?

Rosé! Iedereen kent het en het wordt steeds meer gedronken. Maar niet alle rosé smaakt hetzelfde. Het heeft natuurlijk alles te maken met de plek waar de rosé vandaan komt, de manier van wijnmaken en het druivenras! We proeven twee rosés van 100% Pinot.

De ene gemaakt door een jonge man uit het Zuiden van Spanje: vol, krachtig, rond, rijp.

De andere maakt Katja Rettig, een jonge wijnmaakster uit Duitsland: fris, fruitig, tintelend en laag in de alcohol.

En toch haal je uit beide het rode fruit en de mooie aardse tonen van de Pinot.

Ongeveer de helft van de gasten kiest voor de man en de andere helft voor de vrouw.

Flight 4: Kriechel

Monique maakt momenteel 1 wijn, daarover zo meteen meer. Toch stopt ze niet met dromen en volgt haar weg: haar doel is zes verschillende Pinots maken in zes verschillende landen. En Duitsland wordt nummer twee. En wel een wijn maken in samenwerking met Weingut Kriechel in de Ahr. Afgelopen maand plukte ze er al haar druiven dus lang gaat het niet meer duren.

We proeven twee Spätburgunders, zijn basis en zijn top. Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir. De eerste veel lichter en superlekker licht gekoeld, als aperitief of bij de borrel. De tweede veel voller, steviger, complexer, mooi! Voor bij een mooie maaltijd of lange avond en een stukje kaas.

Benieuwd hoe de Spätburgunder van Monique over een jaartje smaakt 😉

Flight 5: Nieuwe Wereld

Pinot Noir is een druivenras wat in bijna alle wijnlanden aangeplant staat. Zowel in de oude wereld (Europese) als de nieuwe wereld (landen buiten Europa). Zelfs in warme landen als Nieuw-Zeeland en Chili. In Nieuw-Zeeland profiteert hij van de koelte van de Zee en het voldoende regenwater. In Chili overleeft Pinot Noir het wederom door de koele oceaan en de hoge ligging.

We proeven beide. De Nieuw Zeelandse heeft wat animale geuren die niet iedereen kan waarderen, maar de smaak is top. De Chileense is zachter en romiger en is voor veel de favoriet.

Flight 6: Serendipity

Veel mooie verhalen beginnen met een droom. Een droom om iets te creëren, iets te ontdekken of om een verschil te maken. Niet iedereen bewandelt de weg van droom naar werkelijkheid. Omdat die weg lang is. En vaak vol hobbels zit. Monique Breuer durfde de stap te zetten om haar droom na te jagen. Lekker genieten van een goed wijntje wakkerde haar droom aan om ooit zelf een perfecte wijn te lanceren. In 2011 krabbelde ze op papier: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.”

De naam van de wijn is niet toevallig gekozen. Een eigen wijn maken, is beslist geen kleinigheid. Van een opleiding tot vinoloog tot werken op een wijngaard, er moesten nog heel wat hobbels genomen worden. Monique liet zich echter niet weerhouden door alle beren op de weg. Haar motto: Let it go and let it flow, was het startsein voor een prachtige wijnreis die uiteindelijk eindigde in de realisatie van de droomwijn: Pinot Noir Serendipity, uit Zuid-Afrika.

Een heerlijke wijn, vrouwelijk, mysterieus, elegant en met liefde gemaakt. De Serendipity staat voor het aangaan van het avontuur en voor geloven in je droom. Als je ervoor kiest om je passie te volgen, rolt het pad dat je moet gaan zich voor je uit. Zonder krampachtig zoeken, vind je de weg en word je omgeven door de onzichtbare Serendipity flow. Dat, is wijn met een gouden randje, wijn voor durfallen, dromers en doeners. Wijn voor een toefje magie in je leven. Om heerlijk van te genieten en met elkaar te proosten op het leven, op dromen en doen.

Monique laat ons de 2015 en 2016 jaargang proeven.

2015 is al wat rijper maar ook krachtiger. De 2016 is slank, elegant, met prachtige aardse tonen.

Ook hierbij weer heel persoonlijk maar beiden worden ze zeer gewaardeerd.

We sluiten af met het de streek waar Pinot Noir beroemd is geworden: de Bourgogne! Klassieke prachtwijn van Guiton. Dat Pinot Noir enorm veelzijdig is en voor iedereen wel een favoriete wijn kan betekenen is wel duidelijk geworden. Op zoek dus naar jouw favoriete Pinot! En wie weet raak je er net zo verslingerd aan als ons!

Meer van Pinot Noir weten of de Serendipity Pinot Noir eens proeven?