Maar liefst veertig enthousiaste proevers kwamen op dit witte druivenras af. De elf variaties - van dit geprezen en extreem populaire druivenras - laten ons zien dat er voor elke gelegenheid een andere Sauvignon Blanc kan worden gedronken.
Sauvignon Blanc groeit over het algemeen in koelere klimaten, heeft veel aroma en altijd zuren. We starten met een wijn die van 40% Sauvignon Blanc en 40% Sauvignon Gris is gemaakt. Deze laatste druif heeft een roze schil en maakt dat de wijn heel licht roze kleurt. Daarna focussen we ons echt op de volle 100% op Sauvignon Blanc wijnen en proeven we steeds twee verschillende.
We gaan verder met een wijn uit Chili naast een Franse Sauvignon Blanc. We merken dat de uit Chili afkomstige wijn meer aroma heeft met een kortere afdronk. De Franse heeft minder aroma, maar juist meer smaak.
De Spaanse Sauvignon is veel rijper en kent minder zuren dan de meeste Sauvignons. De Italiaanse is erg mineraal en heeft het typische Italiaanse amandelbittertje. Deze is heerlijk bij een stukje witvis.
Dan gaan we over op vier wereldberoemde Sauvignons. We proeven twee Franse uit de Loire. De uitspraak: “If it grows together, it goes together” bestaat niet voor niks. De geitenkaasjes uit de Loire smaken heerlijk bij de wijnen uit de streek.
De andere twee komen uit het inmiddels meest populaire land voor deze druif: Nieuw-Zeeland. De Wild Rock uit Marlborough knalt uit ons glas en we proeven veel passiefruit en mooie zuren. De Craggy Range uit Martinborough heeft meer een Franse stijl: pittig en spicy maar enorme lengte.
We sluiten de masterclass en proeverij af met twee ‘oudere’ Sauvignons uit Zuid-Afrika. Hiermee tonen we aan dat wijnen, gemaakt van Sauvignon Blanc, prima kunnen “ouderen”. De Lomond is gerijpt, zacht, romig en je proeft veel gedroogd fruit. De Heritage Heroes heeft een aantal maanden gerijpt op kleine houten vaten en is daardoor heel atypisch maar smaakt heerlijk rond en vol.
De kletterende regen zijn we in deze zondagmiddaguren weer mooi vergeten. Het was een heerlijke middag! Tot volgende keer?