Vrijdagavond 4 oktober stond in het teken van het proeven van Zuid-Afrikaanse wijnen en dat trok veel Zuid-Afrika liefhebbers naar Zuster Margaux. Angelique Chamboné is specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen. We proeven diverse stijlen wijn van beroemde wijnmakers die allen vermeld staan in de Platters: Dé Michelin gids van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika wordt ook nog eens veelal biologisch gewerkt.
We proeven twee stijlen Chardonnay en Sauvignon Blanc. De ene Sauvignon is ziltig en strak en lekker bij bijvoorbeeld oesters. De ander smaakt zacht en rijper. De mooiste witte wijn is toch wel de Momento van Marelise Niemann. Een assemblage van Chenin Blanc en Verdelho. De naam Momento verwijst naar het moment dat Marelise wijn is gaan maken.
Het prachtige etiket op de fles is de verbeelding van een mens in een wijnrank. Waarom Chenin met Verdelho? Ze horen bij elkaar en geven elkaar energie. Tussendoor proeven we een rosé van 100% Merlot.
We gaan door met rood en vergelijken een assemblage van Grenache, Shiraz, Mourvedre en Pinotage (de zogenaamde Cape Blend) met een assemblage van Cabernet Sauvignon Blanc, Cabernet Franc en Petit Verdot. De laatste flights zijn wijnen van Cabernet Franc. De eerste wordt gemaakt door een stoere vrouw en de kracht is ook te proeven: pure chocola en mooie tannines. De tweede komt uit een warmer en droger klimaat en heeft wel 24 maanden houtlagering gehad. De naam van de wijn is ‘Druk met Niet’ en betekent omhelsing.
En omhelst zijn we met al deze prachtige wijnen. Bedankt Angelique en alle vrouwelijke (en één mannelijke) wijnmaak(st)ers uit Zuid-Afrika. Graag tot een volgende keer!