Van de week proefde ik samen met mijn team een prachtige witte wijn uit Rheinhessen (Duitsland). Ik had hem zelf voorgeproefd en wist inmiddels de samenstelling van de wijn.
Een heel geurend glas, ruikt enorm naar druiven. Als ik dat soms opmerk moeten mensen altijd lachen, want het klinkt wellicht wat voor de hand liggend dat een wijn van druiven naar druiven ruikt. Maar dat is lang niet altijd het geval!
Nee deze wijn ruikt echt naar verse Muskaatdruiven, een beetje zoetig zelfs en iets van lychees.
Ik denk aan aromatische druivenrassen als Gewurtztraminer of Torrontes. Maar de term WEISS op het etiket duidt op een assemblage. In Duitsland zijn ze namelijk altijd best duidelijk als het om cépages gaat. Het druivenras staat dan meestal groots op het etiket vermeld. In dit geval zullen er meerderen druifjes een rol spelen. Ich WEISS es nicht…
Eerst maar eens proeven… In de smaak verrassend frisdroog. Mooi crispy, mineralig, iets fruitig, lichtvoetig en niet log en zwaar. Heel puur en elegant. Wij worden er blij van! Zo’n glas om mee te beginnen én om een tweede van te nemen. Heerlijk dat hij maar 11,5 % alcohol heeft. En wat blijkt, de wijn bestaat voor 55% uit het druivenras Bacchus!
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus. Een druif met geschiedenis dus! Daarnaast nog 20% Müller-Thurgau, 20% Silvaner en 5 % Kerner. Maarliefst 4 druivenrassen in dit heerlijke glas gemaakt door Werther Windisch. Een jonge wijnmaker die het liefst 24 uur per dag een pet draagt en deze laat terugkeren op het etiket. De grote letters WW doen zijn naam eer aan. En wij snappen dat wel die WW, het is namelijk een ontzettende lekkere Wijnbar Wijn die eigenlijk niemand mag overslaan!
Wie komt 'm proeven?