Masterclass San Cassiano Italië kent een aantal grootheden in wijn. Een van die grootheden komt uit de streek Veneto. We beginnen met een grote bekende uit Veneto: Prosecco! Prosecco is er in vele kwaliteiten. Een van de weinige Prosecco’s die zich DOCG mogen kwalificeren: de hoogste klasse dus. Daarnaast een bubbel uit Emilia Romanga, vlakbij Bologna. Dan gaan we proeven van San Cassiano. We starten met wit: Soave.
Valpolicella: Een cuvée van 70% Corvina en Corvinone, 15% Rondinella en 15% Molinara. Aroma’s van kersen en rood fruit. In de mond elegant en heerlijk sappig met kruidige aroma’s en een fijne frisse afdronk. De trossen voor de Valpolicella worden begin september met de hand geoogst. Vervolgens worden ze een week te drogen gehangen aan en op de druivenstokken in de wijngaard. Op deze manier drogen de druiven een beetje in en krijgen ze iets ‘krenterigs’.
Valpolicella Ripasso Superiore: Een cuvée van Corvina en Corvinone, aangevuld met Rondinella. Als het sap volledig vergist is worden de schillen van de Amarone wijn toegevoegd. Hierdoor ontstaat een tweede ‘gisting’ en krijgt de wijn meer kracht, diepgang en wat alcohol. Doordat de schillen van de Amarone worden gebruikt wordt de Ripassso ook wel de ‘baby-Amarone’ genoemd.
Valpolicella Superiore Le Alèna: Deze Valpolicella wordt gemaakt van 70% Corvina en Corvinone, 30% Rondinella. In de neus aroma’s van rood fruit, vanille, chocolade en een mooie kruidigheid. In de mond is de wijn elegant met volop fruit een mooie tanninestructuur. Na 40 dagen worden de ingedroogde druiven spontaan vergist.
Amarone Della Valpolicella: Voor deze wijn wordt naast de Corvina en Rondinella ook Corvinone gebruikt. In de neus aroma’s van rood fruit, vanille, chocolade en koffie. In de mond heeft de wijn een fluwelen mondgevoel met heel veel definitie en een verrassende frisheid.
We sluiten af met twee bijzondere wijnen uit Emilia Romagna: ook wel de buik van Italië. Ze eten er vet en rijk. En wat drinken we daarbij? Rode wijn uit Faenza, van de druif Centesimino. We proeven een fruitige soepele zonder hout en een hout gelagerde. Beiden bijzonder, bijzonder goed en bijzonder goed geprijsd.