MASTERCLASS DE ZOMER VIEREN WE MET GETALENTEERDE DUITSE WIJNMAKERS
Laten we de zomer vieren! Na een bijzonder eerste half jaar hebben we genoeg redenen voor een klein (wijn)feestje, toch? Op zonnige (terras)dagen passen Duitse wijnen perfect. Waarom? De wijnen hebben altijd een bepaalde mate van frisheid en elegantie en dat ontdekten we in deze masterclass.
Importeur Winesome doorkruist Duitsland al een aantal jaren. We beginnen bij Markus Hees met een frisse Riesling vol tropisch fruit uit het Duitse wijngebied de Nahe. Daarnaast proeven we de Riesling van Andres uit de Pfalz. Deze is veel complexer, hogere zuren en meer lengte. Een Riesling van hoge klasse. Frank Achenbach (ook wel Frankie genoemd) maakt een Silvaner van oude stokken en bewijst dat gerijpte Silvaner fantastisch kan zijn. We proeven florale tonen, vuursteen en tijm. Daarnaast een Weissburgunder uit de Ahr van Sermann. Wijnen uit de Ahr zijn nooit goedkoop. Dit heeft te maken met de enorm steile wijngaarden. Alles moet met de hand worden geoogst. De steile wijngaarden en arme bodems zorgen voor veel wijn in het glas.
De klasse spat ervan af: veel perzik, bloesem en mineraliteit. Frankie produceert ook Grauburgunder. Oftewel Pinot Gris. Degene die we proeven is deels gelagerd op houten vaten en dat geeft hem enorm veel body. Voordat we overgaan op de Duitse rode wijnen proeven we een rosé van Schäfer. Bijzonder, want deze is gemaakt van het bekende druivenras Merlot. Voor rosé best een vol glas met wat vlezige tonen. Staat absoluut niet verkeerd bij de BBQ. Dan tweemaal Spätburgunder. Het paradepaardje van Duitsland natuurlijk. Die van Sermann is lichtvoetig en easy drinking. Die van Andres is serieus, complex, bijzonder mooi met een enorme lengte. Als laatste een bijzonder Duits geval: De Rotwein van Dominique Schmitz. Een Cuvee van Cabernet Mitos en Cabernet Cubin druiven.
Laat die zomer maar lang duren!