Italiaanse wijnen zijn bedoeld om bij te eten!
Eigenlijk zijn alle wijnen bedoeld om te drinken tijdens een maaltijd. Maar waarom eigenlijk?
- De zuren in een witte wijn worden zachter zodra je erbij eet.
- De tannines in een rode wijn versoepelen door het vet in je eten
- Je lichaam verwerkt een glas wijn veel beter en sneller zodra je erbij eet
- Wijn en spijs is als 1+1=3, samen worden ze alleen maar nog lekkerder!
Deze avond focussen we op de Italiaanse wijnen. Italië is een land dat draait om wijn en eten. Elke streek kent zijn eigen wijnen én eigen gerechten. De Italiaanse gerechten bereiden we in Nederland zelf ook graag; pasta, pizza, risotto, ratatouille en ga zo maar door.
De basis van wijnen en spijzen met elkaar combineren zit hem in 3 dingen:
1. Smaakgehalte: is je gerecht hoog op smaak? Dan mag de wijn ook hoog op smaak zijn en andersom.
2. Smaaktype: heeft je gerecht frisse tonen (denk aan rauwe groenten, zuren, kruiden) dan mag de wijn dat ook hebben. Heeft je gerecht rijpe tonen (gebakken, gegrild, gekarameliseerd etc.) dan mag de wijn ook rijper zijn.
3. Mondgevoel: is je gerecht strakker in je mond (bijvoorbeeld door zuren, droogheid, rauwe ingrediënten) mag je wijn ook strakker overkomen dus droger of frissere zuren. Is je gerecht vet door sauzen, boter, olie etc. dan mag er een vettere wijn tegenover staan.
We proeven op een rij:
- Een mooie prosecco om onze mond even ‘op wijn’ te zetten.
- Een Trebbiano d’Abruzzo voor bij gegrilde groenten, olijven, waldorfsalade, geitenkaas.
- Een Pinot Grigio uit Alto Adige: Bij kip, witvis en frisse risotto.
- Een rijke en rijpe Soave Classico voor bij voorgerechten met vlees als vitello, gegrilde stevige vis en wit vlees.
- Een Langhe Bianco uit Piemonte van 100% Sauvignon Blanc voor bij vette vis, ragou, kip met kruiden uit de oven.
- Een Montepulciano d’Abruzzo voor bij de doordeweekse pasta of pizza.
- Een Pinot Nero voor bij tonijnsteak, paddenstoelen en wit vlees.
- Een Barbera uit Piemonte voor bij rood vlees, stoofschotels, wild en harde kazen.
- Een Nebbiolo voor bij de mooiste truffelgerechten.
- Als afsluiter een krachtige Aglianico del Vulture: een echte wijn voor nu. Bij stoofpotjes, stevige vleesgerechten, stampotten en harde kazen.