Tel: 033 463 29 79

Is Elzas zoet?

Is Elzas zoet? Nee fruitig, gastronomisch en voor de échte Bourgondiër!

MC .jpg

De lounge van wijnbar Zuster Margaux telde tien van deze Bourgondiërs op zaterdagmiddag 19 mei. Ze kwamen allemaal voor de mooie Masterclass van Jan Rutten, wijnimporteur Elzas.

De Elzas is een prachtig wijngebied met het centrum Colmar op slechts 633 kilometer van Amersfoort. De Elzas is meerdere malen veranderd van nationaliteit (van Duits naar Frans en dat nog een aantal keer), maar is nu toch echt al een hele tijd Frans. Toch doet de Elzas Duits aan als je er bent. Vakwerkhuisjes, kleine pittoreske dorpjes en de lange slanke groene Elzas flessen met vaak uitbundige etiketten doen eerder Duits dan Frans aan. Met beide talen kun je er terecht, maar ook Nederlands hoor je er veel zodra je er een keer een wijntripje plant. Veel Nederlanders gaan in de Elzas op vakantie, emigreren er naartoe of hebben er een tweede huis. Geen slechte keuze aangezien de Elzas niet alleen redelijk ‘dichtbij’ is maar ook zeer hoge temperaturen kent. De Elzas ligt beschut waardoor er een zeer mild klimaat heerst. Het gebergte de Vogezen houdt alle regen aan de andere kant.

Ze maken er met name witte wijn, vooral van maar één druivenras: Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Gewurtztraminer. Spreken we over rood dan hebben we het over Pinot Noir.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6541.jpg

Veel zon, weinig regen, veel wijn en een verfijnde keuken! In de Elzas vind je op elke hoek een meer dan goede eetgelegenheid maar ook een grote hoeveelheid Michelinsterren restaurants. Dit heeft alles te maken met de enorme gastronomische inzetbaarheid van de wijnen uit deze streek. De Elzasser wijnen zijn ontzettend rijk van smaak en zeer fruitig en kruidig. Soms met een tikje restzoet wat nou juist zo lekker smaakt bij tal van gerechten. De Oosterse keuken is de meest besproken variant bij Elzas wijn. Niet voor niks gaat het grootste deel van de export naar Azië.

De meeste wijnen zijn droog, tenzij er Vendange Tardive of Selections de Grains Noble op het etiket staat (dan hebben we het over dessertwijnen of wijnen voor bij kaas).
— Elzas wijnfeitje

Na deze prachtige Elzas introductie proeven we deze middag samen met Jan een twaalftal wijnen van het bijzondere familiebedrijf Cattin. Cattin bestaat al sinds 1720 en is gevestigd op 10 kilometer onder Colmar. Met 80 hectare wijnbouwgrond, 3,5 miljoen flessen (welke geëxporteerd worden naar 40 landen) mag de inmiddels 14de generatie trots zijn. Alle druiven worden met de hand geoogst. Cattin probeert het toerisme in de Elzas te stimuleren door in hun hypermoderne proefruimte boven de Cave niet alleen wijn te schenken maar ook koffie te serveren.

Naast stille wijn produceert de Elzas ook grote hoeveelheden Crémant.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6540.jpg

Wij kiezen voor wijn deze middag: Nummer 1, 2 en 3 in het glas zijn alle drie Crémants. Een droge witte, een droge rosé en een net nieuw uitgekomen Ice Cattin Crémant. Deze laatste is demi-sec (oftewel half zoet), een fantastisch alternatief bij de jaarlijkse oliebollen. De droge Crémants smaken heerlijk als aperitief of bij een klein tapashapje op het terras. Exact hetzelfde gemaakt volgens de methode van Champagne maar veel beter betaalbaar.
Wijn 4: Sylvaner. Een aangenaam lichte wijn voor lichte lunches, zeevruchten en charcuterie. Terrasglas!
Wijn 5: Pinot Blanc. Ook wel bekend als dé aspergewijn. Verklaring: Pinot Blanc is perfect met eiwit. En we eten nou eenmaal graag het witte goud met een vers eitje. Maar denk dus buiten het seizoen aan de perfecte match met eiwitrijke gerechten als mosselen, een quiche etc.
Wijn 6: Pinot Noir rosé. Een droge rosé die zijn kleur heeft gekregen door het korte contact met de blauwe schil van de Pinot Noir druiven. Frisfruitig en geweldig bij gamba’s, carpaccio en gevogelte.
Wijn 7: Pinot Noir. Leuk om de rode variant er meteen naast te proeven. Een hele zachte, soepele, lichtvoetige wijn en daardoor gekoeld het lekkerst bij koud vlees of gebakken zalmfilet.
Wijn 8: Muscat. Een droge Muscat ook al doet de zoete geur van muskaatdruiven anders vermoeden. Drink dit bij de Aziatische keuken of andere gekruide gerechten en hij komt tot zijn recht!
Wijn 9: Riesling. Misschien wel de meest geroemde witte druif ter wereld vanwege zijn enorme complexiteit en uitgesprokenheid. In de Elzas het meest geschonken bij de beroemde Elzasser Sauerkraut (zuurkool!)
Wijn 10: Pinot Gris. Fruitig, noten, honing, kruiden, veel wijn! Denk aan vlees, ganzenlever, paté en probeer vooral eens pekingeend.
Wijn 11: Gewurtztraminer. Het kan nog rijker en voller. Een enorm overweldigende geur van lychees en andere passievruchten. Volle rijpe smaak van rozen en met een klein zoetje het mooist bij lever, paté en niet te zoete desserts. Maar probeer ook vooral eens de meest besproken combinatie van Gewurtztraminer met Munster kaas.
Wijn 12: Pinot Gris Vendange Tardive. Laat geoogste pinot gris met een hoog suikergehalte. Duidelijk zoet maar zit prachtig in elkaar. Zeer rijk en verfijnd voor bij luxe desserts of zachte kazen.

Rond 17.30 uur nemen we de laatste slok en hebben we trek gekregen (niet gek met deze gastronomische wijnen). Voor de liefhebber een aspergemaaltijd. Een plateau Margaux kan ook natuurlijk. Wie schuift er aan bij de volgende Masterclass?