Als Zuster Margaux organiseren we maandelijks een masterclass. Altijd een thema. Soms een wijnmaker, soms een importeur, of soms Eline als vinoloog die de proeverij begeleidt. Opvallend toch wel dat normaliter zich een man/vrouw of 20 max zich aanmeldt maar nu ineens 65+…
Is Italiaanse wijn dan zo’n enorme trend?
Niet gek want Italië is een enorm interessant wijnland met voor iedereen wat te bieden. Van noord tot zuid enorme diversiteit en dat laat deze masterclass ook zien. We proeven Prosecco van hoog niveau, maar ook Gavi en Arneis uit de beroemde regio Piëmonte. Dan Verdicchio uit de Marken van een perfectionist Federico Mencaroni…twee stijlen en Isola als favoriet bij velen. De Pecorino waarvan iedereen aan die heerlijke schapenkaas denkt doet het ook goed.
En dan rood:
Vanaf Sicilië proeven we Nero d’avola. Vulkanisch mineraal en elegant. Uit Puglia de Primitivo vol zwoel zonovergoten fruit, rozijnen en vijgen. In Californië noemen ze deze druif Zinfandel. Terug naar Piëmonte proeven we uiteraard Nebbiolo. De keuze gaat naar Barbaresco…de vrouwelijke versie van deze sublieme druif. De 2018 is nu prachtig op dronk. Uit de Marken drinken we een Montepulciano van de wijngaard Fonte Maggio. Vol donker fruit, chocolade en lengte.
We sluiten af met twee Ripasso wijnen. Ripasso komt uit Valpolicella en dankt zijn naam aan de wijnmaakmethode. Valpolicella is het gebied. We kennen Valpolicella, Ripasso en Amarone. Valpolicella is de jonge oogst en meest sappige en fruitige wijn. Amarone is gemaakt van ingedroogde druiven en is het meest zwoel en zoet. Ripasso is wellicht de meest gastronomische, tussenvariant, en daardoor voor nu het proeven meer dan waard.
We proeven twee Ripasso wijnen. De een commerciëler en zwoeler. De ander slanker maar met veel meet lengte en laagjes….dat smaakt naar meer!
Meer Italië…dat is de boodschap. Dus in januari gaan we nogmaals kriskras proeven uit dit bijzondere wijnland. Verveeld nooit want Italië kent zoveel regio’s en druivenrassen dat je er nooit genoeg van krijgt!