Tel: 033 463 29 79

Wijnstreek Baden

BADEN = BURGUNDERLAND!

Afgelopen maand maakte Eline een wijntrip naar het Zuid Duitse wijngebied Baden. Baden is één van de 13 Anbaugebiete (wijnbouwgebieden) van Duitsland. Hoewel de meeste Duitse wijngebieden in het Zuiden van Duitsland liggen, ligt Baden wel het meest Zuidelijk van allemaal. Het is daarmee de warmste wijnstreek van Duitsland.
Baden is een wijnstreek die genoemd is naar de gelijknamige regio Baden in Duitsland dat zich over een lengte van 400 kilometer uitstrekt. Het zuidelijke deel ligt parallel aan de Franse Elzas, waar het het grootste deel van het jaar ook goed toeven is vanwege de vele zonuren en de weinige neerslag. In Baden is zo’n 16.000 hectaren aan wijngaard te vinden. Een wijnparadijs dus wel te verstaan.

Een echt wijnparadijs voor de ‘Burgunder’ liefhebbers onder ons. Baden geldt namelijk als het belangrijkste wijngebied voor de Duitse Spätburgunder (Pinot Noir). Deze druif heeft de zon en warmte uit Baden nodig om volledig rijp te worden. De Spätburgunders hebben een eigen ”Badische” stijl. Een fantastisch gebied voor deze druif is de Kaiserstuhl waarin de wijnen een prachtig mineraal en vulkanisch karakter tonen.

Ook de witte ‘Burgunders’ uit Baden blinken uit in hun klasse en kennen hun eigen Zuid Duitse stijl. Volle Weissburgunders (Pinot Blanc) met een geur van rijpe peren en een ronde romige smaak en de Grauburgunders (Pinot Gris) met hun krachtig karakter en kruidige smaak. Beide met vaak een behoorlijk alcoholpercentage (denk aan 13% of soms zelfs wat meer) vanwege het zonnige klimaat. Andere druivenrassen die je in Baden kunt vinden zijn de Silvaner, heerlijk mild en mineraal, Müller-thurgau (ook wel Rivaner: bloemig en fris) en een klein beetje Riesling, de druif waarom Duitsland bekend staat. Bij de meeste wijnproducenten wordt je met open armen ontvangen met een glaasje Duitse Sekt. Dit is dé mousserende wijn uit Duitsland die exact hetzelfde wordt gemaakt als de beroemde Champagne. Er is veel Duitse Sekt van de Riesling druif te vinden in Duitsland maar uiteraard wordt in Baden de Sekt gebotteld van met name Weissburgunder. Want tsja, Baden = Burgunderland zoals u daar vaak zult horen vallen.

U zult verrast worden door de kwaliteit van deze rijke, gastronomische wijnen. Slechts op enkele uren rijden van Midden-Nederland en ook nog eens met een prachtig landschap. De wijnproducenten staan altijd open u voor ontvangst en proeverijen, dus boeken maar dit wijnreisje! 

Over Champagne & de Taittinger Prestige Rosé

Champagne is een belangrijke wijn in de wijnbar en valt onder de categorie ‘Mousserende Wijnen’. Onze beroemde High Wine start altijd met een glas van deze mooiste bubbels.

Champagne kent een specifiek klimaat. Het is er koel (gemiddeld 11 °C), niet té zonnig (de druiven worden rijp, maar behouden de frisse zuren) en het regent er regelmatig. De grond is rijk aan kalksteen en dat zorgt voor de prachtige elegantie en mineraliteit.
In de Champagnestreek worden hoofdzakelijk de druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier gebruikt. Veel Champagnes zijn gemaakt van alle drie deze druivenrassen waarbij de Chardonnay zorgt voor levendigheid en mineralen, de Pinot Noir voor body en structuur en de Meunier voor de fruitigheid. Soms wordt een Champagne gemaakt van één druivenras. Een blanc de blancs bestaat bijvoorbeeld uit 100% Chardonnay.
Ook rijpen Champagnes vaak langer op hun gisten dan andere mousserende wijnen waardoor de smaak van Champagne intenser is en de afdronk vele malen langer.

Champagne Taittinger behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek en wordt verkocht in meer dan 130 landen. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Champagne Taittinger is specialist in Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt. Vandaar dat de meeste van hun Champagnes hoofdzakelijk uit Chardonnay bestaan.

Zo ook de Taittinger Prestige Rosé, een assemblage van het meeste Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De Taittinger Prestige Rosé verblijft minimaal 3 jaar in de kelders om zijn bouquet ronder te maken en zijn fruitige karakter te ontwikkelen. De Taittinger Prestige Rosé onderscheidt zich allereerst door zijn delicate, zalmachtige kleur. Een intens fruitige geur, waarin kersen, frambozen en wilde aardbeien zich met elkaar vermengen. In de evenwichtig, levendig en zacht. Een vrouwelijke champagne, charmant en verleidelijk. Heerlijk bij een plankje ham, schaal en schelpdieren, salade niçoise of klein rood fruit.

Vanaf nu ook per glas verkrijgbaar in onze wijnbar!