Tel: 033 463 29 79

Boutique Wineries van vrouwelijke hand: masterclass en proeverij Zuid-Afrika

Vrijdagavond 4 oktober stond in het teken van het proeven van Zuid-Afrikaanse wijnen en dat trok veel Zuid-Afrika liefhebbers naar Zuster Margaux. Angelique Chamboné is specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen. We proeven diverse stijlen wijn van beroemde wijnmakers die allen vermeld staan in de Platters: Dé Michelin gids van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika wordt ook nog eens veelal biologisch gewerkt.

We proeven twee stijlen Chardonnay en Sauvignon Blanc. De ene Sauvignon is ziltig en strak en lekker bij bijvoorbeeld oesters. De ander smaakt zacht en rijper. De mooiste witte wijn is toch wel de Momento van Marelise Niemann. Een assemblage van Chenin Blanc en Verdelho. De naam Momento verwijst naar het moment dat Marelise wijn is gaan maken.

Het prachtige etiket op de fles is de verbeelding van een mens in een wijnrank. Waarom Chenin met Verdelho? Ze horen bij elkaar en geven elkaar energie. Tussendoor proeven we een rosé van 100% Merlot.

We gaan door met rood en vergelijken een assemblage van Grenache, Shiraz, Mourvedre en Pinotage (de zogenaamde Cape Blend) met een assemblage van Cabernet Sauvignon Blanc, Cabernet Franc en Petit Verdot. De laatste flights zijn wijnen van Cabernet Franc. De eerste wordt gemaakt door een stoere vrouw en de kracht is ook te proeven: pure chocola en mooie tannines. De tweede komt uit een warmer en droger klimaat en heeft wel 24 maanden houtlagering gehad. De naam van de wijn is ‘Druk met Niet’ en betekent omhelsing.

En omhelst zijn we met al deze prachtige wijnen. Bedankt Angelique en alle vrouwelijke (en één mannelijke) wijnmaak(st)ers uit Zuid-Afrika. Graag tot een volgende keer!

Sauvignon Blanc kan iedere dag!

Maar liefst veertig enthousiaste proevers kwamen op dit witte druivenras af. De elf variaties - van dit geprezen en extreem populaire druivenras - laten ons zien dat er voor elke gelegenheid een andere Sauvignon Blanc kan worden gedronken.

Sauvignon Blanc groeit over het algemeen in koelere klimaten, heeft veel aroma en altijd zuren. We starten met een wijn die van 40% Sauvignon Blanc en 40% Sauvignon Gris is gemaakt. Deze laatste druif heeft een roze schil en maakt dat de wijn heel licht roze kleurt. Daarna focussen we ons echt op de volle 100% op Sauvignon Blanc wijnen en proeven we steeds twee verschillende.

We gaan verder met een wijn uit Chili naast een Franse Sauvignon Blanc. We merken dat de uit Chili afkomstige wijn meer aroma heeft met een kortere afdronk. De Franse heeft minder aroma, maar juist meer smaak.

De Spaanse Sauvignon is veel rijper en kent minder zuren dan de meeste Sauvignons. De Italiaanse is erg mineraal en heeft het typische Italiaanse amandelbittertje. Deze is heerlijk bij een stukje witvis.

Dan gaan we over op vier wereldberoemde Sauvignons. We proeven twee Franse uit de Loire. De uitspraak: “If it grows together, it goes together” bestaat niet voor niks. De geitenkaasjes uit de Loire smaken heerlijk bij de wijnen uit de streek.

De andere twee komen uit het inmiddels meest populaire land voor deze druif: Nieuw-Zeeland. De Wild Rock uit Marlborough knalt uit ons glas en we proeven veel passiefruit en mooie zuren. De Craggy Range uit Martinborough heeft meer een Franse stijl: pittig en spicy maar enorme lengte.

We sluiten de masterclass en proeverij af met twee ‘oudere’ Sauvignons uit Zuid-Afrika. Hiermee tonen we aan dat wijnen, gemaakt van Sauvignon Blanc, prima kunnen “ouderen”. De Lomond is gerijpt, zacht, romig en je proeft veel gedroogd fruit. De Heritage Heroes heeft een aantal maanden gerijpt op kleine houten vaten en is daardoor heel atypisch maar smaakt heerlijk rond en vol.

De kletterende regen zijn we in deze zondagmiddaguren weer mooi vergeten. Het was een heerlijke middag! Tot volgende keer?

Échte wijn

Geen ‘Mickey Mouse’ of ‘Coca-Cola’ wijn maar échte wijn - Biodynamisch Weingut Rieger uit Baden (Duitsland)

De laatste zaterdag van juni was heel warm en toch vonden veertien gepassioneerde wijnliefhebbers de weg naar Zuster Margaux. Daar was Markus Brauchle van Wiengut Rieger. Zijn verhaal, passie en kunde en de heerlijke wijnen waren enorm de moeite waard om te komen.

Weingut Rieger is een familie wijngoed. Philipp Rieger heeft sinds een aantal jaar het stokje overgenomen van zijn ouders. Hij draait nu samen met Markus het complete wijnbedrijf. Rieger maakt wijn van de natuur. Met zaden en planten wordt de grond levendig en gezond gehouden. Vooral in de bovenste dertig centimeter van de aarde, want daar zit enorm veel leven.

We zijn gestart met twee wijnen van de Gutedel druif. Gutedel staat bekend om zijn grote druiven, met veel sap. Heerlijk als aperitief, bij vegetarisch eten of salades. Uiteraard proefden we ook Weiss- en Spätburgunder. In het zuidelijke Baden draait namelijk alles om Weiss-, Grau- en Spätburgunder. En ook mochten we genieten van een Chardonnay. We namen er een met én zonder houtlagering. De Muskateller van Weingut Rieger is vooral heerlijk met een Hollandse Nieuwe.

Na afloop van de masterclass kreeg ik een mail van één van de aanwezigen: “Ik vond dit één van de meest interessante masterclasses die ik tot nu toe bij jou heb gevolgd.” Dat vond ik enorm leuk om te lezen.

We maken nu even een zomerstop in onze masterclasses, maar vanaf september staan ze alweer gepland. Na de zomer zien we je graag!

Meer informatie over het wijngoed en de wijnen: https://www.weingutrieger.de/

Onbekende druivenrassen

WhatsApp Image 2019-04-13 at 07.35.37.jpeg

Onbekend maar zeker niet onbemind!

Het thema van deze avond was een uitdaging, namelijk: Onbekende druivenrassen!

Af van je veilige keuze, van je ‘huiswijn’ en van de standaard en bekende druivenrassen.

Als we goed nadenken kunnen we misschien 10 tot 20 bekende druivenrassen opnoemen. In de gemiddelde supermarkt vinden we er niet meer dan een stuk of 12. In een wijnspeciaalzaak al meer maar weinig mensen weten dat er duizenden druivenrassen bestaan waarvan wijn wordt gemaakt. Oscar Reitsma van Winesom laat ons eens wat anders dan anders proeven. De wijnen die hij importeert zijn wijnen die biologisch of biologisch dynamisch worden gemaakt zonder gebruik van chemicaliën. Alle wijnen worden met de hand geoogst en spontaan vergist. En nog leuker: alle wijnmakers waarmee hij werkt zijn jong! De jonge generatie van 19 tot 32 jaar…de wijnmaker van NU!

En wat maakt de wijnmaker van NU?

- Müller-Thurgau en Rivaner: Exact hetzelfde druivenras alleen anders genoemd. Fris, fruitig, verteerbaar, mineraal, aromatische lentewijnen.

- Scheurebe: Denk aan Aziatisch, peperig eten en je hebt een match.

- Auxerrois: Van oorsprong een Frans druivenras maar deze komt uit Duitsland.

- Muskateller: Een wijn die letterlijk ruikt naar verse muskaatdruiven. Met 21 gram restsuiker best een zoetje maar heerlijk weg te drinken.

- Portugieser: Dit druivenras heeft iets weg van zwarte olijven. We proeven een rosé en een rode wijn.

- St. Laurent: Dit ras zien we veel in Oostenrijk. En als je een beetje van Pinot Noir wijnen houdt kun je deze waarschijnlijk ook waarderen. Licht, aards, elegant….gekoeld een feestje!

- Domina: Dit druivenras is bijna verdwenen. Alsof je een vloeibare bramen ondergedompeld in pure chocolade proeft. Subliem!

De laatste is misschien nog wel de meeste bijzondere wijn. Compleet nieuw en net op fles. Voor de 1e keer gemaakt en nog niet beschikbaar (alleen voor nu). Het is een assemblage van Cabernet Mitos, Cabernet Dorsa en Cabernet Dorio. Dat Cabernet achtige (van Cabernet Sauvignon) dat proef je wel…cederhout en mooie tannines. Stevig maar toch ook heerlijk drinkbaar fijn glas wijn waar iedereen heel blij verrast van is.

Chardo Ja!

jflsdjflsjf.jpg

Chardo JA!

Een van de eerste dingen die ik mijn cursisten vertel is dat ze nooit mogen zeggen: “ik hou niet van Chardonnay.” Of: “Ik hou niet van Sauvignon Blanc” (of elk ander druivenras). Dat bestaat namelijk niet! De smaak van een wijn heeft namelijk lang niet alles te maken met het druivenras wat gebruikt is in de betreffende wijn. Iedere wijn smaakt op iedere plek op de wereld totaal anders. 
En dat bewees deze boeiende masterclass!

Door de diversiteit in klimaat, bodem en manier van wijnmaken smaakt iedere Chardonnay anders. Het druivenras Chardonnay kan goed tegen zowel een koud als warm klimaat. Vandaar dat dit druivenras staat aangeplant over de complete wereld. Niet voor niets wordt het een ‘internationaal’ druivenras genoemd. 

Wel of geen hout?
In 9 stijlen proeven we de diversiteit van dit ras. En dat onder de professionele begeleiding van Martijn Berkhout, werkzaam bij Oud Reuchlin & Boelen en met zijn jarenlange wijnervaring een feest om naar te luisteren.

We starten met een piepjonge Spaanse Chardonnay die puur op zijn fruit is gemaakt. De ultieme voorjaarswijn vol rijp sap, frisheid en vrolijkheid. Op de vraag of dit voor mensen een typische Chardonnay is zegt iedereen volmondig: NEE. Hoe leuk is dat! Want het is een pure Chardonnay, zonder houtlagering. Ook de tweede. afkomstig uit Argentinië is niet houtgelagerd maar door zijn net wat andere klimaat wel wat voller en kruidiger. Deze vergelijken we met een houtgelagerde Chileen.

Kwaliteit kost tijd!
Dan gaan we naar het klassieke Chardonnay gebied, de Bourgogne. Hier heeft de Chardonnay tijd nodig om rijp te worden (het klimaat is er namelijk koeler). Maar hoe langere rijpingstijd des te mooier de uiteindelijke smaak. Kwaliteit kost tijd!

Hierna volgde een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De avond werd afgesloten met de topper: De Finca Los Nobles uit Argentinië! De gasten hebben genoten van een heerlijke wijnen en van alles geleerd over de Chardonnay.

De vele gezichten van Syrah/Shiraz

Hoe word je en Syrah kenner?

Onder begeleiding van Wijntherapeut Erik van Duijn proefde wij 9 prachtige Syrah wijnen uit diverse landen en streken.

De naam Syrah/Shiraz heeft sinds de jaren 80 een enorme toevlucht genomen. We drinken het graag. Maar Syrah kent vele gezichten en kennen we in cépage vorm (100% Syrah druiven in de wijn) maar staat ook bekend als assemblage wijn (gemengd met andere druiven in een fles).

We starten met een eenvoudige Vin de France. Het pure fruit van de Syrah druif van wijngaarden uit heel Frankrijk zorgt voor een sappige, lichtvoetige ‘easy drinking’ wijn. Na deze ‘indrinker’ beginnen we met het serieuzere werk. Twee assemblages uit de Cevennen en de Rhône.

Daarna een Australische Syrah uit Adelaide. Zeker drie jaar houtlagering en daardoor heerlijk zacht. Vervolgens proeven we een Zuid-Afrikaanse Lammerhoek. The Prospector Syrah van Jordan is een van Eriks (en veel aanwezigen) favorieten. Een wijn uit Zuid-Afrika maar wel Europees gemaakt. Een verwarmend glas vol frambozen, munt, specerijen, hout en leer. Heel erg lekker.

En dan het klapstuk van de avond: The Freedom Shiraz van de oudste Syrah wijngaarden ter wereld: uit 1843! Je kunt je voorstellen dat deze wijngaard een hele lage opbrengst heeft. Maar daardoor is de smaak subliem en oneindig lang. Woorden schieten te kort. Een bomvol chocolade, rijpheid en peperigheid. En daarnaast nog veel meer.

Een paar reacties na afloop van de masterclass:

• “Voordat ik deelnam aan de masterclass dacht ik dat Syrah altijd zwaar en log was. Nu heb ik ontdekt hoe fris en puur Syrah kan zijn. Elke slok is een verrassing”.

• “Een prachtig contrast tussen Syrah uit de oude en nieuwe wereld”.

• “Wanneer doen jullie de volgende masterclass rondom een druivenras? Wij melden ons direct aan!”.

Maîtresse ‘Dona Maria’

Maîtresse ‘Dona Maria’

Zondagmiddag 3 februari – masterclass Dona Maria, Alentejo, Portugal

Alentejo
Vanessa Schnitzer uit Estremoz kwam speciaal voor 17 Portugal liefhebbers naar Amersfoort. 
Estremos ligt 130 kilometer ten oosten van Lissabon in het wijnbouwgebied Alentejo. 
Alentejo is verdeeld in 8 subregio’s en is het grootste wijngebied van Portugal. Het produceert 70% van alle Portugese wijn. Terwijl de meeste mensen bij Portugal aan de zoete versterkte Port denken is het merendeel van de Portugese wijn dus droog.

Dona Maria
We proeven een selectie van meerdere wijnen van het wijndomein Dona Maria. 
De topselectie wijnen die wij hebben mogen proeven: De witte Branco is een assemblage van inheemse druiven Arinto, Antao Vaz en Viosinho. Heel tropisch en fris en neigt zelfs een beetje naar Riesling. De ideale aperitief en perfect bij vis. De twee andere witte wijnen zijn gemaakt van het druivenras Viognier. De eerste zonder en de laatste met houtlagering. De romige, boterige, vette en kruidige houtgelagerde versie valt heel goed bij alle deelnemers van de masterclass.
De Rosé van Dona Maria wordt gemaakt zoals een witte wijn. De blauwe druiven worden direct geperst waardoor er maar een heel lichtroze kleurtje ontstaat. De overige 50% is Aragonez (de Portugese naam voor Tempranillo). Prachtig droog, fris, kruidig en elegant. De ‘huiswijn’ van Dona Maria is de rode Tinto Alentejo, een assemblage van 4 druiven, geen houtopvoeding en heerlijk bij een doordeweekse pasta, ratatouille of lasagne. 

De Amantis Reserva is een wijn voor geliefden (de naam Amantis verwijst hiernaar) Vanessa vindt het de ideale Valentijnswijn, want in Nederland is het op 14 februari nog zo koud dat een verwarmde rode wijn fantastisch smaakt. En inderdaad dat doet hij! Het is Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Touriga Nacional  met 1 jaar houtlagering op Frans en Amerikaans eiken. Heerlijk vol, zwoel en krachtig. 

De Dona Maria Petit Verdot is het paradepaardje van het bedrijf. Petit Verdot is een lastige druif (klein maar met een dikke schil). Als het je dan lukt er een mooie wijn van te maken dan is hij ook subliem! Een pracht van een afsluiter.

 

Azienda Agricola Brigaldara uit Veneto

unnamed-41.jpg

Zondagmiddag 20 januari – Een zonnige en ijskoude middag

Een perfecte middag om in een verwarmde omgeving volle rode wijnen te proeven. 

Niet zomaar wijnen maar de wijnen van de 28-jarige Antonio Cesari van Azienda Agricola Brigalda uit Veneto, Italië. 
Het Valpolicella gebied bestaat uit een Classico deel en een niet Classico deel. Antonio helpt ons meteen uit de droom: ‘Classico zegt niks over kwaliteit enkel iets over het gebied van originele herkomst. Brigalda is gevestigd in het Classico gebied en heeft 40% Classico en 60% niet Classico wijngaarden. De beste wijnen vind je op de hellingen, en de lagere kwaliteit in de dalen. 

Brigalda maakt 1 witte, 7 rode en 1 dessertwijn. 
De witte Soave van Garganega druiven: bedoeld als ‘superfresh and supercrispy’. Heel puur, licht en verfrissend. Sommige aanwezigen vinden hem wat zuur. Zuren in een wijn zijn nodig om de wijn verteerbaar te houden. Zodra je wat eet nemen de zuren van een wijn af.
De rode Valpolicella’s: de wijn waar de Italianen trots op zijn. Een naar het gebied vernoemde wijn en dagelijks te drinken bij eenvoudige maaltijden. Valpolicella wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Rondinella, Corvino, Corvinone en eventueel een Molinara en Oseleta. We proeven een frisse fruitige Valploicella die licht gekoeld ook heel goed bij visgerechten kan. Daarna een krachtigere houtgelagerde Valpolicella die de meeste aanwezigen in dit koude seizoen meer waarderen. 
Ripasso:Perfect bij wild. Op het originele etiket staat een wilde vogel afgebeeld, Antonio’s vader is namelijk naast gepassioneerd wijnmaker ook fervent jager. De wijn is kruidig, vol en zwoel door het proces wat het heeft doorgemaakt. Een Ripasso krijgt namelijk een kleine tweede vergisting door de schillen van ingedroogde druiven aan de wijn toe te voegen. 

De Amarone wijnen:De vier Amarone wijnen die nog jaren en jaren ouder zouden kunnen worden. Amarone wijnen zijn gemaakt van ingedroogde druiven. De druiven worden 3/4 maanden gedroogd en dan pas geperst. 

De mooiste afsluiting volgt met de laatste opmerking van Antonio: Het is leuk als jullie de wijnen bestellen en er thuis van kunnen genieten maar het grootste cadeau wat je mij kan geven is een bezoek brengen aan Veneto. Pas dan realiseer je echt wat de streek, de wijnen, de passie en het werk inhoudt. Antonio legt een stapeltje visitekaartjes bescheiden op het randje van de tafel. ‘Please send me a message if you want to come and I will show you the real Valpolicella’!