Tel: 033 463 29 79

Passie voor Rioja

Leire

Wat heb ik intens genoten van Leire Tejada van Bodegas Bohedal. De liefde die zij heeft voor het prachtige Rioja gebied in Spanje is overal aan af te zien. Ze straalt als ze vertelt over deze bijzondere Noord-Spaans gelegen ‘klassieke’ en meest beroemde streek. Leire overtuigt ons van de klasse van haar familie wijngaard. Sinds 1917 is Bodegas Bohedal een door de familie gerund bedrijf. De Bodega bevindt zich in Tirón, in Rioja Alta (klimatologisch gezien een zeer goed gebied) waar maar 400 mensen wonen die allemaal leven van de wijn.

Vandaag de dag staat zij met haar ouders en haar man als 4e generatie wijnmakers aan het roer. Ze heeft geen kinderen, daar is het té hard werken voor. Ze laat een filmpje zien van haar man die nu hard aan het werk is in de kelders. Terwijl zij voor het eerst in Nederland is. Na twee dagen heeft ze Nederland al veroverd. Als je haar verhaal en passie hoort ben je om: Leire en haar familie maken prachtige Rioja wijnen.

Van de 22 hectare wijngaard worden ieder jaar 120.000 flessen gebotteld. De druivenrassen die staan aangeplant zijn: Viura, Tempranillo, Garnacha en Graciano. Alle druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Ze maken op Bodegas Bohedal 10 soorten wijn waarvan wij er tijdens de Masterclass zeven hebben mogen proeven.

Viura

We starten met wit. Hét witte druivenras in Rioja is Viura (in andere streken ook wel Macabeo genoemd).

Bohedal Blanco Joven 2016: Heel bleek van kleur en ruikt naar appel, peer en citrus. Leira zegt met een enorm glimlach: dit drink ik elke dag! Het is licht verteerbaar en een heerlijk verkoelend aperitief of lekker bij een salade; een voorjaars- en zomerwijn. ‘Like a beer’ zoals Leire zegt. Levendig en fris. Gewoon heel lekker.

Gran Bohedal Blanco Fermentado en Barroca 2017: Nu proeven we de Viura ineens heel anders. Zes maanden houtlagering op 225 liter vaten bepalen de gelige kleur, de intensere smaak en enorme complexiteit vanwege de oude wijnstokken. De wijn ruikt naar vanille en boter. De smaak is vol, rijk, rijp, kruidig en boterig in de afdronk. Drink dit bij vis en wit vlees of bij romige kazen of harde geitenkaas.

Tempranillo

Tempranillo is het meest belangrijke druivenras van Rioja.

Temprano betekent ‘vroeg’. Tempranillo is vroeg rijp en is daardoor de eerste druif die geoogst wordt in de Rioja streek. Het gebruik van hout is hier heel belangrijk. Rioja kennen we in Joven, Crainza, Reserva en Gran Reserva.

Joven: een wijn die zo’n twee jaar op fles heeft gelegen en vooral fris en fruitig smaakt. Vaak geen tot nauwelijks contact met een houten vat.

De Crianza heeft minimaal een jaar in een eikenhouten vat gelegen en minstens een jaar op fles.

De Reserva ontwikkelt zich minimaal een jaar in eiken vaten en nog twee jaar op fles.

De Gran Reserva minsten twee jaar op houten vat en nog drie jaar in de fles!

We starten met de Bohedal Tinto Joven 2016: een wijn voor elke dag. Paars met een geur en smaak van blauwe bessen, kersen, frambozen. Heerlijk fruitig, sappig, fijne zuurtjes. Licht gekoeld is deze het lekkerst met wat kleine aperitief hapjes of een simpele maaltijd voor doordeweeks.

Gran Bohedal Crianza 2014: Nu ruiken we ineens het hout. Kers, koffie, viooltjes en chocolade. Heerlijk rond en vol met een peperig toontje aan het einde. Elegant en levendig dat blijft hij ook. Dat is juist zo prettig aan de stijl van Bohedal!

Gran Bohedal Reserva 2013: Deze wijn is donkerrood in het glas. De druiven komen van één wijngaard met wel 80 jaar oude stokken. De wijngaard ligt dicht bij de bergen, waar nu al sneeuw valt. We ervaren pruimen, leer, laurier, peper en kaneel in het glas. Een op en top najaarswijn met een enorm lange afdronk.

Gran Bohedal Gran Reserva 2010: De overtreffende trap. Een bommetje van specerijen, mokka, chocolade en peper. Denk aan een kaasplankje voor de open haard. Veel beter dan een glas port!

En het cadeautje van de avond:

We proeven de Hebabe Graciano 2015….

Op slechts 1% van de Rioja wijngaarden staat het druivenras Graciano aangeplant. Slechts 1 perceel heeft Bodegas Bohedal in bezit. De stokken zijn meer dan 85 jaar oud. Wat we proeven is intens, subliem, complex, rijk, fantastisch goed en bijzonder uniek. Hier worden maar weinig flessen van gemaakt en is een wijn voor een speciale gelegenheid. Alleen maar uit te leggen wanneer je het proeft.

Leire, bedankt! En graag tot volgend jaar!

Passie voor Pinot

De eerste masterclass na de zomer genaamd ‘Pinot Proeverij’ was een groot succes. Maar liefst 32 wijnliefhebbers bezochten de Masterclass van Monique Breuer en mijzelf.

Met mijn kennis als Vinoloog en mijn enorme passie voor wijn kan ik natuurlijk allerlei masterclasses geven maar omdat Pinot Noir toch wel een favoriet druivenras van me is stond deze hoog op mijn lijstje. Monique, als wijnmaakster van een wijn van dit druivenras, ademt natuurlijk Pinot Noir. Onze gezamenlijke passie lieten we in zes wineflights en 13 wijnen van Pinot Noir proeven.

Flight 1: Champagne anders

Pinot Noir is een van de drie druivenrassen die in de Champagnestreek staat aangeplant en zorgt voor uitmuntende Champagnes. Dat weten de meeste wijnliefhebbers wel. Dat Pinot Noir ook in andere mousserende wijnen gebruikt wordt is minder bekend.

We proeven een 100% Pinot Noir Cava uit Spanje. Een Cava Reserva (lange rijping) die mooi droog is (Brut Nature). Een echte eet Cava; voor bij rijke vissalades, ham en rauwe tonijn.

Daarnaast een Sekt uit Duitsland. Uiteraard 100% Pinot. Iets meer fris fruitig door het koele klimaat maar met een prachtige mousse.

Flight 2: Blanc de Noir

Veel mensen kennen alleen de rode wijnen van de Pinot Noir. Maar het sap van de Pinot Noir druiven wordt ook wel gebruikt voor het maken van witte wijn. Zeker in Duitsland zijn deze Blanc de Noirs hip. Als je goed kijkt zie je wel een klein roze gloedje over de wijn maar het blijft echt witte wijn. Heerlijk volle, zachte wijnen voor in het najaar en heerlijk bij de vegetarische keuken.

We proeven er twee uit twee verschillende wijngebieden van Duitsland (de Ahr en de Nahe). Heel anders. De Ahr variant is frisser en heeft wat meer verfrissend zuur terwijl de Nahe Blanc de Noir veel voller en ronder is. Heel persoonlijk dus.

Flight 3: Man of vrouw?

Rosé! Iedereen kent het en het wordt steeds meer gedronken. Maar niet alle rosé smaakt hetzelfde. Het heeft natuurlijk alles te maken met de plek waar de rosé vandaan komt, de manier van wijnmaken en het druivenras! We proeven twee rosés van 100% Pinot.

De ene gemaakt door een jonge man uit het Zuiden van Spanje: vol, krachtig, rond, rijp.

De andere maakt Katja Rettig, een jonge wijnmaakster uit Duitsland: fris, fruitig, tintelend en laag in de alcohol.

En toch haal je uit beide het rode fruit en de mooie aardse tonen van de Pinot.

Ongeveer de helft van de gasten kiest voor de man en de andere helft voor de vrouw.

Flight 4: Kriechel

Monique maakt momenteel 1 wijn, daarover zo meteen meer. Toch stopt ze niet met dromen en volgt haar weg: haar doel is zes verschillende Pinots maken in zes verschillende landen. En Duitsland wordt nummer twee. En wel een wijn maken in samenwerking met Weingut Kriechel in de Ahr. Afgelopen maand plukte ze er al haar druiven dus lang gaat het niet meer duren.

We proeven twee Spätburgunders, zijn basis en zijn top. Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir. De eerste veel lichter en superlekker licht gekoeld, als aperitief of bij de borrel. De tweede veel voller, steviger, complexer, mooi! Voor bij een mooie maaltijd of lange avond en een stukje kaas.

Benieuwd hoe de Spätburgunder van Monique over een jaartje smaakt 😉

Flight 5: Nieuwe Wereld

Pinot Noir is een druivenras wat in bijna alle wijnlanden aangeplant staat. Zowel in de oude wereld (Europese) als de nieuwe wereld (landen buiten Europa). Zelfs in warme landen als Nieuw-Zeeland en Chili. In Nieuw-Zeeland profiteert hij van de koelte van de Zee en het voldoende regenwater. In Chili overleeft Pinot Noir het wederom door de koele oceaan en de hoge ligging.

We proeven beide. De Nieuw Zeelandse heeft wat animale geuren die niet iedereen kan waarderen, maar de smaak is top. De Chileense is zachter en romiger en is voor veel de favoriet.

Flight 6: Serendipity

Veel mooie verhalen beginnen met een droom. Een droom om iets te creëren, iets te ontdekken of om een verschil te maken. Niet iedereen bewandelt de weg van droom naar werkelijkheid. Omdat die weg lang is. En vaak vol hobbels zit. Monique Breuer durfde de stap te zetten om haar droom na te jagen. Lekker genieten van een goed wijntje wakkerde haar droom aan om ooit zelf een perfecte wijn te lanceren. In 2011 krabbelde ze op papier: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.”

De naam van de wijn is niet toevallig gekozen. Een eigen wijn maken, is beslist geen kleinigheid. Van een opleiding tot vinoloog tot werken op een wijngaard, er moesten nog heel wat hobbels genomen worden. Monique liet zich echter niet weerhouden door alle beren op de weg. Haar motto: Let it go and let it flow, was het startsein voor een prachtige wijnreis die uiteindelijk eindigde in de realisatie van de droomwijn: Pinot Noir Serendipity, uit Zuid-Afrika.

Een heerlijke wijn, vrouwelijk, mysterieus, elegant en met liefde gemaakt. De Serendipity staat voor het aangaan van het avontuur en voor geloven in je droom. Als je ervoor kiest om je passie te volgen, rolt het pad dat je moet gaan zich voor je uit. Zonder krampachtig zoeken, vind je de weg en word je omgeven door de onzichtbare Serendipity flow. Dat, is wijn met een gouden randje, wijn voor durfallen, dromers en doeners. Wijn voor een toefje magie in je leven. Om heerlijk van te genieten en met elkaar te proosten op het leven, op dromen en doen.

Monique laat ons de 2015 en 2016 jaargang proeven.

2015 is al wat rijper maar ook krachtiger. De 2016 is slank, elegant, met prachtige aardse tonen.

Ook hierbij weer heel persoonlijk maar beiden worden ze zeer gewaardeerd.

We sluiten af met het de streek waar Pinot Noir beroemd is geworden: de Bourgogne! Klassieke prachtwijn van Guiton. Dat Pinot Noir enorm veelzijdig is en voor iedereen wel een favoriete wijn kan betekenen is wel duidelijk geworden. Op zoek dus naar jouw favoriete Pinot! En wie weet raak je er net zo verslingerd aan als ons!

Meer van Pinot Noir weten of de Serendipity Pinot Noir eens proeven?

Duitse hipsters maken wijn 

Oftewel: de nieuwe generatie Duitse wijnmakers 

Onze laatste masterclass/proeverij voor de zomer (zaterdagmiddag 23 juni) stond in het teken van Duitse wijnen. En niet zomaar Duitse wijnen. Nee: wijnen van de nieuwe generatie wijnmakers. De nieuwe generatie gaat voor kwaliteit boven kwantiteit en weet mensen te verassen. Ze gaat voor smaak, spanning, uitersten en de mooiste spijsbegeleiders in het glas. Nog weinig mensen kennen deze wijnmakers. Winesom (het bedrijf van de broers Oscar en Bart Reitsma) laten een select gezelschap deze middag heel veel moois proeven. We worden letterlijk in de watten gelegd. 

Sekt
We starten met een glas van dichtbij gelegen. Op 2,5 uur rijden ligt een heel klein wijngebied waar het draait om het blauwe druivenras Pinot Noir (op zijn Duits: Spätburgunder). En niet zomaar Spätburgunder. Nee; meteen de mooiste die je ooit zult proeven. In het wijngebied de Ahr vind je de meest beroemde Spätburgunders van Duitsland. Reden om er eens een weekendje op uit te trekken dus! Sermann Kreuzberg maakt er prachtig rood, een klein beetje wit en Sekt. Dat laatste hebben we in ons glas. Heel bijzonder dat deze jonge jongen (want dat is hij) van zijn mooiste blauwe druiven ook mousserende wijn maakt. Omdat Champagne op exact dezelfde wijze en vaak ook van o.a. Pinot Noir druiven is gemaakt zal deze Sekt in een blindproeverij niet minder score dan een Champagne. Dezelfde prachtige mousse, aardsheid, complexiteit en fijne afdronk. En dat voor 11,50 consumentenprijs, een mooi alternatief is iedereen aan tafel van mening. 

Jung winzer5.jpg
Jung winzer6.jpg

Riesling
Als we het over Duitsland hebben kunnen we natuurlijk Riesling niet overslaan. De volgende proefsessie bestaat uit deze Koningin onder de druivenrassen. Riesling is de grote liefde van veel koks, vinologen en sommeliers vanwege zijn prachtige zoet/zuur balans, zijn enorme intensiteit en gastronomische inzetbaarheid. Zuren zijn de ruggengraat van een wijn. Zonder zuren valt een wijn om, misstaat hij aan tafel en kun je hem niet lang bewaren. Riesling is nou juist zo’n ras wat je best wat jaartjes kan laten kelderen.
We proeven op een rij: Marcus Hees, Riesling Trocken Vom Sandstein uit de Nahe. Dominique Schmitz Riesling Hipping uit Rheinhessen. Frank Achenbach Riesling Heerkretz eveneens uit Rheinhessen. Alle drie uit 2016 en alle drie zo anders.
Hees heeft een bloemige geur en prachtige mineraliteit en zuren. Heerlijk om zo te drinken of bij een lichte maaltijd. Schmitz komt van een beroemde bodem, de Roterhang, dat geeft hem enorme complexiteit, mineraliteit en ziltigheid. Laat de zeevruchten maar doorkomen. Prachtig!
Achenbach is warmer, rijker, rijper. Een Riesling die smaakt naar honing. Een enorm rijk glas met potentie en gastronomische inzetbaarheid. Ik denk aan lever en paté.

Chardonnay
Voor wie niet van dikke, houtgelagerde Chardonnay uit warme landen houdt, moet de Duitse Chardonnays eens uitproberen. Chardonnay uit een koeler klimaat, oftewel; de perfectie van deze mooie druif willen proeven!
Katja Rettig maakt een subtiele versie vlakbij Worms (een prachtige wijnstad). Ze maakt haar Chardonnay puur op zijn frisheid en mineraliteit. Deze wijn is een feestje om drinken en een reden om een feestje voor te vieren.
Schmitz maakt zijn Chardonnay rijker, ruimer en romiger. Meer houtgelagerd, boter en vanille. Probeer met een vet stukje vis, wit vlees of paddenstoelen in rijke saus en je wijn/spijs ervaring is compleet.

Jung winzer1.jpg

Grauburgunder
De volgende sessie draait om Grauburgunder, oftewel: Pinot Gris. We kennen deze duif wellicht uit de Elzas waar hij rijk, rijp en lichtzoet is. In Duitsland maken ze drogere versies. Wel de kruidigheid en de complexiteit maar nét wat eleganter dan de Franse buren.
Frank Schäfer wilde eigenlijk geen wijnboer worden, want hij was een tienkamper op de Olympische Spelen. Hij was nét niet goed genoeg om echt geld te verdienen met de sport, dus toen is hij maar aan de wijn begonnen. Hij kocht naast het wijngoed van zijn vader een klein stukje wijngaard in de Pfalz en plantte daar o.a. zijn prachtige Grauburgunder Haardeter Herzog aan. Subliem! Er worden maar 1100 flessen gemaakt, dus ik zeg: scoren dit glas.
Frank Achenbach mag naast Schäfer staan en maakt een totaal andere stijl. Houtgelagerd en nóg rijker, complexer en dikker. Een gastronomisch glas. Hier kun je licht vlees bij eten. De wijn ziet er door zijn lange schilweking haast oranje uit. Prachtig! 
 

Spätburgunder
Wie denkt dat er in Duitsland alleen maar witte wijn wordt gemaakt heeft het mis. In dit seizoen drink ik het liefst Duits rood! Waarom? Omdat het licht gekoeld zo lekker is.
Spätburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Noir en een ontdekking wanneer je hem drinkt. Katja Rettig, onze vrouwelijke wijnmaakster, maakt de sublieme Spätburgunder Westhofen uit het meest Noordelijk gelegen stukje Pfalz. Superslank, elegant, kruidig en aards; een compleet glas wijn voor ieder moment van de dag. Die van Schäfer is warmer, doorstoofder, rijker, rijper en intenser. Mannelijker? Ja, misschien wel. Gelukkig hebben we de keus.
We sluiten af met een Spätburgunder uit het topgebied de Ahr. Sermann. Kreuzberg steelt de show. Zijn Spätburgunder Althenahrer Eck is een favoriet onder de proevers. Zo rijk en complex, klasse in je glas. Er zijn twee keuzes: kopen, of heel snel een weekendje naar de Ahr gaan. 

Jung winzer2.jpg

Merlot
Nog één laatste proefglas: Merlot. Een vreemde eend als je het over Duitsland hebt. Want dan denken we aan Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder. Maar Katja Rettig (onze wijnvrouw!) maakt een houtgelagerde Merlot, om te bewijzen dat Duitse wijnen wel degelijk power en body kunnen hebben. Prachtig!

Wat deze jonge wijnmakers vandaag aan ons hebben laten proeven wordt de toekomst. En dat juichen we met z’n allen alleen maar toe. Met dank aan Oscar en Bart Reitsma van Winesom! Wilt u de wijnen thuis naproeven, informatie over de prijzen of het complete assortiment? Neem dan contact op via: 0613963223

Is Elzas zoet?

Is Elzas zoet? Nee fruitig, gastronomisch en voor de échte Bourgondiër!

MC .jpg

De lounge van wijnbar Zuster Margaux telde tien van deze Bourgondiërs op zaterdagmiddag 19 mei. Ze kwamen allemaal voor de mooie Masterclass van Jan Rutten, wijnimporteur Elzas.

De Elzas is een prachtig wijngebied met het centrum Colmar op slechts 633 kilometer van Amersfoort. De Elzas is meerdere malen veranderd van nationaliteit (van Duits naar Frans en dat nog een aantal keer), maar is nu toch echt al een hele tijd Frans. Toch doet de Elzas Duits aan als je er bent. Vakwerkhuisjes, kleine pittoreske dorpjes en de lange slanke groene Elzas flessen met vaak uitbundige etiketten doen eerder Duits dan Frans aan. Met beide talen kun je er terecht, maar ook Nederlands hoor je er veel zodra je er een keer een wijntripje plant. Veel Nederlanders gaan in de Elzas op vakantie, emigreren er naartoe of hebben er een tweede huis. Geen slechte keuze aangezien de Elzas niet alleen redelijk ‘dichtbij’ is maar ook zeer hoge temperaturen kent. De Elzas ligt beschut waardoor er een zeer mild klimaat heerst. Het gebergte de Vogezen houdt alle regen aan de andere kant.

Ze maken er met name witte wijn, vooral van maar één druivenras: Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Gewurtztraminer. Spreken we over rood dan hebben we het over Pinot Noir.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6541.jpg

Veel zon, weinig regen, veel wijn en een verfijnde keuken! In de Elzas vind je op elke hoek een meer dan goede eetgelegenheid maar ook een grote hoeveelheid Michelinsterren restaurants. Dit heeft alles te maken met de enorme gastronomische inzetbaarheid van de wijnen uit deze streek. De Elzasser wijnen zijn ontzettend rijk van smaak en zeer fruitig en kruidig. Soms met een tikje restzoet wat nou juist zo lekker smaakt bij tal van gerechten. De Oosterse keuken is de meest besproken variant bij Elzas wijn. Niet voor niks gaat het grootste deel van de export naar Azië.

De meeste wijnen zijn droog, tenzij er Vendange Tardive of Selections de Grains Noble op het etiket staat (dan hebben we het over dessertwijnen of wijnen voor bij kaas).
— Elzas wijnfeitje

Na deze prachtige Elzas introductie proeven we deze middag samen met Jan een twaalftal wijnen van het bijzondere familiebedrijf Cattin. Cattin bestaat al sinds 1720 en is gevestigd op 10 kilometer onder Colmar. Met 80 hectare wijnbouwgrond, 3,5 miljoen flessen (welke geëxporteerd worden naar 40 landen) mag de inmiddels 14de generatie trots zijn. Alle druiven worden met de hand geoogst. Cattin probeert het toerisme in de Elzas te stimuleren door in hun hypermoderne proefruimte boven de Cave niet alleen wijn te schenken maar ook koffie te serveren.

Naast stille wijn produceert de Elzas ook grote hoeveelheden Crémant.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6540.jpg

Wij kiezen voor wijn deze middag: Nummer 1, 2 en 3 in het glas zijn alle drie Crémants. Een droge witte, een droge rosé en een net nieuw uitgekomen Ice Cattin Crémant. Deze laatste is demi-sec (oftewel half zoet), een fantastisch alternatief bij de jaarlijkse oliebollen. De droge Crémants smaken heerlijk als aperitief of bij een klein tapashapje op het terras. Exact hetzelfde gemaakt volgens de methode van Champagne maar veel beter betaalbaar.
Wijn 4: Sylvaner. Een aangenaam lichte wijn voor lichte lunches, zeevruchten en charcuterie. Terrasglas!
Wijn 5: Pinot Blanc. Ook wel bekend als dé aspergewijn. Verklaring: Pinot Blanc is perfect met eiwit. En we eten nou eenmaal graag het witte goud met een vers eitje. Maar denk dus buiten het seizoen aan de perfecte match met eiwitrijke gerechten als mosselen, een quiche etc.
Wijn 6: Pinot Noir rosé. Een droge rosé die zijn kleur heeft gekregen door het korte contact met de blauwe schil van de Pinot Noir druiven. Frisfruitig en geweldig bij gamba’s, carpaccio en gevogelte.
Wijn 7: Pinot Noir. Leuk om de rode variant er meteen naast te proeven. Een hele zachte, soepele, lichtvoetige wijn en daardoor gekoeld het lekkerst bij koud vlees of gebakken zalmfilet.
Wijn 8: Muscat. Een droge Muscat ook al doet de zoete geur van muskaatdruiven anders vermoeden. Drink dit bij de Aziatische keuken of andere gekruide gerechten en hij komt tot zijn recht!
Wijn 9: Riesling. Misschien wel de meest geroemde witte druif ter wereld vanwege zijn enorme complexiteit en uitgesprokenheid. In de Elzas het meest geschonken bij de beroemde Elzasser Sauerkraut (zuurkool!)
Wijn 10: Pinot Gris. Fruitig, noten, honing, kruiden, veel wijn! Denk aan vlees, ganzenlever, paté en probeer vooral eens pekingeend.
Wijn 11: Gewurtztraminer. Het kan nog rijker en voller. Een enorm overweldigende geur van lychees en andere passievruchten. Volle rijpe smaak van rozen en met een klein zoetje het mooist bij lever, paté en niet te zoete desserts. Maar probeer ook vooral eens de meest besproken combinatie van Gewurtztraminer met Munster kaas.
Wijn 12: Pinot Gris Vendange Tardive. Laat geoogste pinot gris met een hoog suikergehalte. Duidelijk zoet maar zit prachtig in elkaar. Zeer rijk en verfijnd voor bij luxe desserts of zachte kazen.

Rond 17.30 uur nemen we de laatste slok en hebben we trek gekregen (niet gek met deze gastronomische wijnen). Voor de liefhebber een aspergemaaltijd. Een plateau Margaux kan ook natuurlijk. Wie schuift er aan bij de volgende Masterclass?

Kelderschatten

Als je googled op het woord ‘kelderschatten’ gaat het allemaal over wijn. Vaak wijn die na enige maanden of jaren nog steeds in een restaurant of bar in de ‘kelder’ ligt, waarvan er nog maar een of enkele flessen zijn. (De meeste restaurants en bars hebben overigens geen echte kelder). Ook vaak wijn die eigenlijk nodig gedronken moet worden gezien zijn leeftijd. Voordat je dus denkt dat je een echte ‘schat’ te pakken hebt kijk dan goed wat het aanbod en de leeftijd is.

Echte topwijn uit bepaalde streken kan prima ouderen en wordt er zelfs beter op. Maar wel alleen als je de flessen ook goed bewaard; constante temperatuur (niet te warm of te koud), goede luchtvochtigheid, liggend etc. Het liefst dus die kelder.
Vroeger hadden veel mensen een kelder maar in de moderne huizen en panden is deze meestal niet aanwezig. We hebben tegenwoordig huizen met een constante temperatuur van 20 graden. Prima wonen voor ons mensheid maar voor de flesjes wijn bestaat een beter huis.

Het is dan ook het beste om wijn gewoon te kopen en na niet al te lange tijd te drinken. Daarvoor zijn de alledaagse wijnen ook prima geschikt.
In onze wijnbar schenken we graag ook onalledaagse dingen en willen we de echte wijnliefhebber de kans geven om in de bar een echte ‘kelderschat’ te proeven. Mooie kelderschatten, perfect op dronk, luxe en voor een eerlijke prijs.
Dat laatste omdat je op de meeste plekken voor een echt luxe Barolo, Amarone, Margaux, Saint-Émilion, Châteauneuf-du-Pape, Chassange-Montrachet of top Champagne (ik noem maar een aantal namen) gewoonweg de hoofdprijs betaald.
Wij hebben besloten om op de inkoopprijs van onze ‘schatten’ een vast bedrag van slechts 25 euro te plakken. Daardoor wordt het eens echt mogelijk en interessant om zoiets moois te proeven.

Een kelder is dus niet meer nodig. Uw schat ligt bij ons klaar.
En wij bewaren ze goed (we hebben zowel een historische wijnkelder als perfecte klimaatkasten waar we de wijnen in bewaren) en zorgen voor een kleine voorraad zodat onze kelderschatten nooit te stoffig worden.

Mr. Flamingo

ZM RdV evenement bew.jpg

Zaterdag 18 november: A Big Visit from Spain!

Pepe Rodriquez de Vera kwam speciaal voor ons, uit een klein stadje tussen Valencia en Murcia in, naar Amersfoort. Naar onze wijnbar. Niet alleen om de sommeliers van de bar zijn hele reeks wijnen te laten proeven, maar vooral om 34 gasten een prachtige wijnbeleving te laten ervaren. 34 aanmeldingen voor de wijnproeverij en meer dan 20 voor het aansluitend Tapas diner. Nog niet eerder was het zo druk op een speciaal event van de wijnbar.

Drukte voor één jonge man, Pepe, die streeft naar de beste wijnmaker van Spanje te worden.
Uitstraling en flair heeft hij. Niet alleen hijzelf, maar ook al zijn communicatie uitingen kloppen. Zijn etiketten, visitekaartjes, website en social mediakanalen pronken met beelden van flamingo’s. Wat heeft een flamingo met wijn te maken zal je denken. Niet veel meer dan dat de flamingo’s in de wijngaarden van Pepe overwinteren. Alleen dat, meer niet. Maar door de flamingo als beeldmerk te nemen valt Pepe op. In de wijnbar is de rode Rodriquez de Vera al ondergedompeld als flamingo wijn en in de wijnwereld heet Pepe Mr. Flamingo. Dat vergeet je nooit meer! En zeker niet als je de wijnen van Pepe geproefd hebt.

Voor de proeverij bouwden we de (aan de wijnbar grenzende) Tuinkamer om tot een prachtige proefzaal waar 34 man professioneel kon proeven en notities maken. Pepe startte na een korte introductie met een serie van 5 van zijn ‘beschikbare’ wijnen. Met beschikbaar bedoelde hij simpelweg dat deze wijnen te bestellen zijn. De vijf daaropvolgende wijnen bleken een stuk exclusiever en zijn zeer beperkt verkrijgbaar.
De beschikbare wijnen bestonden uit een prachtige Chardonnay, een unieke rosé van Pinot Noir en een drietal rode wijnen die opbouwden in kracht.
De exclusieve reeks begon zelfs met een wijn zonder enig etiket. De wijn was nog zo nieuw dat er nog geen etiket op was gedrukt. De aanwezigen waren de eerste ‘consumenten’ die de wijn, gemaakt van 100% Monastrell druiven, proefden. De twee daaropvolgende wijnen waren ook overweldigend mooi. Afsluitend nog een prachtige Moscatel dessertwijn, die volgens Pepe het beste paste bij een goed gemaakte cheesecake, en een zeer bijzondere Wodka die Pepe in een wilde bui bedacht te maken.

De wijnen en ook vooral de verhalen van Pepe zorgde voor blije gezichten, enthousiaste reacties en een applaus. De geur van paella, stoof, hammen en kazen kwamen al tegemoet en gelukkig zaten er nog wat restjes in de fles waardoor we na de prachtige proeverij de wijnen konden beoordelen met typisch Spaanse tapas. De ronde tafels in de Lounge van de wijnbar zorgde voor een knusse sfeer. Heerlijke tapas en de mooiste wijnen….de avond was nog lang niet ten einde….

Levenslessen uit Italië

IMG_5153.jpg

De definitie van een mijlpaal is een belangrijke gebeurtenis in iemands leven… Tsja, wat is nou echt belangrijk in het leven? Voor veel mensen is dat betekenis, status, inkomsten, materialisme…. Zo zijn we opgegroeid helaas, want wat is nou echt het allerbelangrijkste? Gelukkig en gezond misschien? Ik denk van wel! En dan kom ik gek genoeg toch weer terug op wijn. Geluk en gezondheid kun je vinden in één glas (en waarschijnlijk 2 glazen:)). Niet meer, ook niet minder. 

Van de week raakte ik in gesprek met een geweldig leuk jong studerend stel uit Groningen. Serieus aan de studie, maar met passie voor wijn. Verliefd geworden in Italië, op wijnen uit de wijnstreek de Marken. Bevriend geraakt met wijnmakers van een kleine Azienda daar en bevlogen geraakt van hun wijnen Azienda Agraria Guerrieri. En ik heb ze mogen proeven.

Slogan:
With the same look
And the same smile,
Five generations
Dedicated to Nature,
Land and Man


Prachtig, dat wil je proeven! Ik werd meteen verrast door de inheemse druiven variëteit Bianchello die ze gebruiken voor hun witte wijnen. Ze maken een basis variant met veel sappigheid en frisheid maar ook een latere oogst met enorme lengte en body. Mooi! De rode wijnen zijn Sangiovese gedomineerd. En dat is nou net mijn favoriet, geweldige wijnen met een eigen karakter. 

Maar laten we teruggaan naar de filosofie van dit mooie bedrijf. De wijngaarden liggen op een heuvel en langs de weg staan meerdere paaltjes. Genummerd met 0, 2, 5 en 20.
Onthoud ze maar deze nummers, want zijn van levensbelang.

Levenslessen (numbers of live):
0: rook 0 sigaretten in je leven
2: Drink iedere dag 2 glazen wijn
5: Eet 5 soorten groenten en fruit van 5 verschillende kleuren
20: Beweeg minimaal 20 minuten per dag

En dan word je een stuk ouder, wijzer en gelukkiger, proost!
De wijnen zijn te bestellen via www.vinodeicolli.nl

WW - Wijnbar Wijn

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar- WW.jpg

Van de week proefde ik samen met mijn team een prachtige witte wijn uit Rheinhessen (Duitsland). Ik had hem zelf voorgeproefd en wist inmiddels de samenstelling van de wijn. 
Een heel geurend glas, ruikt enorm naar druiven. Als ik dat soms opmerk moeten mensen altijd lachen, want het klinkt wellicht wat voor de hand liggend dat een wijn van druiven naar druiven ruikt. Maar dat is lang niet altijd het geval!
Nee deze wijn ruikt echt naar verse Muskaatdruiven, een beetje zoetig zelfs en iets van lychees. 
Ik denk aan aromatische druivenrassen als Gewurtztraminer of Torrontes. Maar de term WEISS op het etiket duidt op een assemblage. In Duitsland zijn ze namelijk altijd best duidelijk als het om cépages gaat. Het druivenras staat dan meestal groots op het etiket vermeld. In dit geval zullen er meerderen druifjes een rol spelen. Ich WEISS es nicht…

Eerst maar eens proeven… In de smaak verrassend frisdroog. Mooi crispy, mineralig, iets fruitig, lichtvoetig en niet log en zwaar. Heel puur en elegant. Wij worden er blij van! Zo’n glas om mee te beginnen én om een tweede van te nemen. Heerlijk dat hij maar 11,5 % alcohol heeft. En wat blijkt, de wijn bestaat voor 55% uit het druivenras Bacchus!  
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus. Een druif met geschiedenis dus! Daarnaast nog 20% Müller-Thurgau, 20% Silvaner en 5 % Kerner. Maarliefst 4 druivenrassen in dit heerlijke glas gemaakt door Werther Windisch. Een jonge wijnmaker die het liefst 24 uur per dag een pet draagt en deze laat terugkeren op het etiket. De grote letters WW doen zijn naam eer aan.  En wij snappen dat wel die WW, het is namelijk een ontzettende lekkere Wijnbar Wijn die eigenlijk niemand mag overslaan!

Wie komt 'm proeven?