Tel: 033 463 29 79

Chardo Ja!

jflsdjflsjf.jpg

Chardo JA!

Een van de eerste dingen die ik mijn cursisten vertel is dat ze nooit mogen zeggen: “ik hou niet van Chardonnay.” Of: “Ik hou niet van Sauvignon Blanc” (of elk ander druivenras). Dat bestaat namelijk niet! De smaak van een wijn heeft namelijk lang niet alles te maken met het druivenras wat gebruikt is in de betreffende wijn. Iedere wijn smaakt op iedere plek op de wereld totaal anders. 
En dat bewees deze boeiende masterclass!

Door de diversiteit in klimaat, bodem en manier van wijnmaken smaakt iedere Chardonnay anders. Het druivenras Chardonnay kan goed tegen zowel een koud als warm klimaat. Vandaar dat dit druivenras staat aangeplant over de complete wereld. Niet voor niets wordt het een ‘internationaal’ druivenras genoemd. 

Wel of geen hout?
In 9 stijlen proeven we de diversiteit van dit ras. En dat onder de professionele begeleiding van Martijn Berkhout, werkzaam bij Oud Reuchlin & Boelen en met zijn jarenlange wijnervaring een feest om naar te luisteren.

We starten met een piepjonge Spaanse Chardonnay die puur op zijn fruit is gemaakt. De ultieme voorjaarswijn vol rijp sap, frisheid en vrolijkheid. Op de vraag of dit voor mensen een typische Chardonnay is zegt iedereen volmondig: NEE. Hoe leuk is dat! Want het is een pure Chardonnay, zonder houtlagering. Ook de tweede. afkomstig uit Argentinië is niet houtgelagerd maar door zijn net wat andere klimaat wel wat voller en kruidiger. Deze vergelijken we met een houtgelagerde Chileen.

Kwaliteit kost tijd!
Dan gaan we naar het klassieke Chardonnay gebied, de Bourgogne. Hier heeft de Chardonnay tijd nodig om rijp te worden (het klimaat is er namelijk koeler). Maar hoe langere rijpingstijd des te mooier de uiteindelijke smaak. Kwaliteit kost tijd!

Hierna volgde een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De avond werd afgesloten met de topper: De Finca Los Nobles uit Argentinië! De gasten hebben genoten van een heerlijke wijnen en van alles geleerd over de Chardonnay.

De vele gezichten van Syrah/Shiraz

Hoe word je en Syrah kenner?

Onder begeleiding van Wijntherapeut Erik van Duijn proefde wij 9 prachtige Syrah wijnen uit diverse landen en streken.

De naam Syrah/Shiraz heeft sinds de jaren 80 een enorme toevlucht genomen. We drinken het graag. Maar Syrah kent vele gezichten en kennen we in cépage vorm (100% Syrah druiven in de wijn) maar staat ook bekend als assemblage wijn (gemengd met andere druiven in een fles).

We starten met een eenvoudige Vin de France. Het pure fruit van de Syrah druif van wijngaarden uit heel Frankrijk zorgt voor een sappige, lichtvoetige ‘easy drinking’ wijn. Na deze ‘indrinker’ beginnen we met het serieuzere werk. Twee assemblages uit de Cevennen en de Rhône.

Daarna een Australische Syrah uit Adelaide. Zeker drie jaar houtlagering en daardoor heerlijk zacht. Vervolgens proeven we een Zuid-Afrikaanse Lammerhoek. The Prospector Syrah van Jordan is een van Eriks (en veel aanwezigen) favorieten. Een wijn uit Zuid-Afrika maar wel Europees gemaakt. Een verwarmend glas vol frambozen, munt, specerijen, hout en leer. Heel erg lekker.

En dan het klapstuk van de avond: The Freedom Shiraz van de oudste Syrah wijngaarden ter wereld: uit 1843! Je kunt je voorstellen dat deze wijngaard een hele lage opbrengst heeft. Maar daardoor is de smaak subliem en oneindig lang. Woorden schieten te kort. Een bomvol chocolade, rijpheid en peperigheid. En daarnaast nog veel meer.

Een paar reacties na afloop van de masterclass:

• “Voordat ik deelnam aan de masterclass dacht ik dat Syrah altijd zwaar en log was. Nu heb ik ontdekt hoe fris en puur Syrah kan zijn. Elke slok is een verrassing”.

• “Een prachtig contrast tussen Syrah uit de oude en nieuwe wereld”.

• “Wanneer doen jullie de volgende masterclass rondom een druivenras? Wij melden ons direct aan!”.

Maîtresse ‘Dona Maria’

Maîtresse ‘Dona Maria’

Zondagmiddag 3 februari – masterclass Dona Maria, Alentejo, Portugal

Alentejo
Vanessa Schnitzer uit Estremoz kwam speciaal voor 17 Portugal liefhebbers naar Amersfoort. 
Estremos ligt 130 kilometer ten oosten van Lissabon in het wijnbouwgebied Alentejo. 
Alentejo is verdeeld in 8 subregio’s en is het grootste wijngebied van Portugal. Het produceert 70% van alle Portugese wijn. Terwijl de meeste mensen bij Portugal aan de zoete versterkte Port denken is het merendeel van de Portugese wijn dus droog.

Dona Maria
We proeven een selectie van meerdere wijnen van het wijndomein Dona Maria. 
De topselectie wijnen die wij hebben mogen proeven: De witte Branco is een assemblage van inheemse druiven Arinto, Antao Vaz en Viosinho. Heel tropisch en fris en neigt zelfs een beetje naar Riesling. De ideale aperitief en perfect bij vis. De twee andere witte wijnen zijn gemaakt van het druivenras Viognier. De eerste zonder en de laatste met houtlagering. De romige, boterige, vette en kruidige houtgelagerde versie valt heel goed bij alle deelnemers van de masterclass.
De Rosé van Dona Maria wordt gemaakt zoals een witte wijn. De blauwe druiven worden direct geperst waardoor er maar een heel lichtroze kleurtje ontstaat. De overige 50% is Aragonez (de Portugese naam voor Tempranillo). Prachtig droog, fris, kruidig en elegant. De ‘huiswijn’ van Dona Maria is de rode Tinto Alentejo, een assemblage van 4 druiven, geen houtopvoeding en heerlijk bij een doordeweekse pasta, ratatouille of lasagne. 

De Amantis Reserva is een wijn voor geliefden (de naam Amantis verwijst hiernaar) Vanessa vindt het de ideale Valentijnswijn, want in Nederland is het op 14 februari nog zo koud dat een verwarmde rode wijn fantastisch smaakt. En inderdaad dat doet hij! Het is Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Touriga Nacional  met 1 jaar houtlagering op Frans en Amerikaans eiken. Heerlijk vol, zwoel en krachtig. 

De Dona Maria Petit Verdot is het paradepaardje van het bedrijf. Petit Verdot is een lastige druif (klein maar met een dikke schil). Als het je dan lukt er een mooie wijn van te maken dan is hij ook subliem! Een pracht van een afsluiter.

 

Azienda Agricola Brigaldara uit Veneto

unnamed-41.jpg

Zondagmiddag 20 januari – Een zonnige en ijskoude middag

Een perfecte middag om in een verwarmde omgeving volle rode wijnen te proeven. 

Niet zomaar wijnen maar de wijnen van de 28-jarige Antonio Cesari van Azienda Agricola Brigalda uit Veneto, Italië. 
Het Valpolicella gebied bestaat uit een Classico deel en een niet Classico deel. Antonio helpt ons meteen uit de droom: ‘Classico zegt niks over kwaliteit enkel iets over het gebied van originele herkomst. Brigalda is gevestigd in het Classico gebied en heeft 40% Classico en 60% niet Classico wijngaarden. De beste wijnen vind je op de hellingen, en de lagere kwaliteit in de dalen. 

Brigalda maakt 1 witte, 7 rode en 1 dessertwijn. 
De witte Soave van Garganega druiven: bedoeld als ‘superfresh and supercrispy’. Heel puur, licht en verfrissend. Sommige aanwezigen vinden hem wat zuur. Zuren in een wijn zijn nodig om de wijn verteerbaar te houden. Zodra je wat eet nemen de zuren van een wijn af.
De rode Valpolicella’s: de wijn waar de Italianen trots op zijn. Een naar het gebied vernoemde wijn en dagelijks te drinken bij eenvoudige maaltijden. Valpolicella wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Rondinella, Corvino, Corvinone en eventueel een Molinara en Oseleta. We proeven een frisse fruitige Valploicella die licht gekoeld ook heel goed bij visgerechten kan. Daarna een krachtigere houtgelagerde Valpolicella die de meeste aanwezigen in dit koude seizoen meer waarderen. 
Ripasso:Perfect bij wild. Op het originele etiket staat een wilde vogel afgebeeld, Antonio’s vader is namelijk naast gepassioneerd wijnmaker ook fervent jager. De wijn is kruidig, vol en zwoel door het proces wat het heeft doorgemaakt. Een Ripasso krijgt namelijk een kleine tweede vergisting door de schillen van ingedroogde druiven aan de wijn toe te voegen. 

De Amarone wijnen:De vier Amarone wijnen die nog jaren en jaren ouder zouden kunnen worden. Amarone wijnen zijn gemaakt van ingedroogde druiven. De druiven worden 3/4 maanden gedroogd en dan pas geperst. 

De mooiste afsluiting volgt met de laatste opmerking van Antonio: Het is leuk als jullie de wijnen bestellen en er thuis van kunnen genieten maar het grootste cadeau wat je mij kan geven is een bezoek brengen aan Veneto. Pas dan realiseer je echt wat de streek, de wijnen, de passie en het werk inhoudt. Antonio legt een stapeltje visitekaartjes bescheiden op het randje van de tafel. ‘Please send me a message if you want to come and I will show you the real Valpolicella’!

Passie voor Rioja

Leire

Wat heb ik intens genoten van Leire Tejada van Bodegas Bohedal. De liefde die zij heeft voor het prachtige Rioja gebied in Spanje is overal aan af te zien. Ze straalt als ze vertelt over deze bijzondere Noord-Spaans gelegen ‘klassieke’ en meest beroemde streek. Leire overtuigt ons van de klasse van haar familie wijngaard. Sinds 1917 is Bodegas Bohedal een door de familie gerund bedrijf. De Bodega bevindt zich in Tirón, in Rioja Alta (klimatologisch gezien een zeer goed gebied) waar maar 400 mensen wonen die allemaal leven van de wijn.

Vandaag de dag staat zij met haar ouders en haar man als 4e generatie wijnmakers aan het roer. Ze heeft geen kinderen, daar is het té hard werken voor. Ze laat een filmpje zien van haar man die nu hard aan het werk is in de kelders. Terwijl zij voor het eerst in Nederland is. Na twee dagen heeft ze Nederland al veroverd. Als je haar verhaal en passie hoort ben je om: Leire en haar familie maken prachtige Rioja wijnen.

Van de 22 hectare wijngaard worden ieder jaar 120.000 flessen gebotteld. De druivenrassen die staan aangeplant zijn: Viura, Tempranillo, Garnacha en Graciano. Alle druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Ze maken op Bodegas Bohedal 10 soorten wijn waarvan wij er tijdens de Masterclass zeven hebben mogen proeven.

Viura

We starten met wit. Hét witte druivenras in Rioja is Viura (in andere streken ook wel Macabeo genoemd).

Bohedal Blanco Joven 2016: Heel bleek van kleur en ruikt naar appel, peer en citrus. Leira zegt met een enorm glimlach: dit drink ik elke dag! Het is licht verteerbaar en een heerlijk verkoelend aperitief of lekker bij een salade; een voorjaars- en zomerwijn. ‘Like a beer’ zoals Leire zegt. Levendig en fris. Gewoon heel lekker.

Gran Bohedal Blanco Fermentado en Barroca 2017: Nu proeven we de Viura ineens heel anders. Zes maanden houtlagering op 225 liter vaten bepalen de gelige kleur, de intensere smaak en enorme complexiteit vanwege de oude wijnstokken. De wijn ruikt naar vanille en boter. De smaak is vol, rijk, rijp, kruidig en boterig in de afdronk. Drink dit bij vis en wit vlees of bij romige kazen of harde geitenkaas.

Tempranillo

Tempranillo is het meest belangrijke druivenras van Rioja.

Temprano betekent ‘vroeg’. Tempranillo is vroeg rijp en is daardoor de eerste druif die geoogst wordt in de Rioja streek. Het gebruik van hout is hier heel belangrijk. Rioja kennen we in Joven, Crainza, Reserva en Gran Reserva.

Joven: een wijn die zo’n twee jaar op fles heeft gelegen en vooral fris en fruitig smaakt. Vaak geen tot nauwelijks contact met een houten vat.

De Crianza heeft minimaal een jaar in een eikenhouten vat gelegen en minstens een jaar op fles.

De Reserva ontwikkelt zich minimaal een jaar in eiken vaten en nog twee jaar op fles.

De Gran Reserva minsten twee jaar op houten vat en nog drie jaar in de fles!

We starten met de Bohedal Tinto Joven 2016: een wijn voor elke dag. Paars met een geur en smaak van blauwe bessen, kersen, frambozen. Heerlijk fruitig, sappig, fijne zuurtjes. Licht gekoeld is deze het lekkerst met wat kleine aperitief hapjes of een simpele maaltijd voor doordeweeks.

Gran Bohedal Crianza 2014: Nu ruiken we ineens het hout. Kers, koffie, viooltjes en chocolade. Heerlijk rond en vol met een peperig toontje aan het einde. Elegant en levendig dat blijft hij ook. Dat is juist zo prettig aan de stijl van Bohedal!

Gran Bohedal Reserva 2013: Deze wijn is donkerrood in het glas. De druiven komen van één wijngaard met wel 80 jaar oude stokken. De wijngaard ligt dicht bij de bergen, waar nu al sneeuw valt. We ervaren pruimen, leer, laurier, peper en kaneel in het glas. Een op en top najaarswijn met een enorm lange afdronk.

Gran Bohedal Gran Reserva 2010: De overtreffende trap. Een bommetje van specerijen, mokka, chocolade en peper. Denk aan een kaasplankje voor de open haard. Veel beter dan een glas port!

En het cadeautje van de avond:

We proeven de Hebabe Graciano 2015….

Op slechts 1% van de Rioja wijngaarden staat het druivenras Graciano aangeplant. Slechts 1 perceel heeft Bodegas Bohedal in bezit. De stokken zijn meer dan 85 jaar oud. Wat we proeven is intens, subliem, complex, rijk, fantastisch goed en bijzonder uniek. Hier worden maar weinig flessen van gemaakt en is een wijn voor een speciale gelegenheid. Alleen maar uit te leggen wanneer je het proeft.

Leire, bedankt! En graag tot volgend jaar!

Passie voor Pinot

De eerste masterclass na de zomer genaamd ‘Pinot Proeverij’ was een groot succes. Maar liefst 32 wijnliefhebbers bezochten de Masterclass van Monique Breuer en mijzelf.

Met mijn kennis als Vinoloog en mijn enorme passie voor wijn kan ik natuurlijk allerlei masterclasses geven maar omdat Pinot Noir toch wel een favoriet druivenras van me is stond deze hoog op mijn lijstje. Monique, als wijnmaakster van een wijn van dit druivenras, ademt natuurlijk Pinot Noir. Onze gezamenlijke passie lieten we in zes wineflights en 13 wijnen van Pinot Noir proeven.

Flight 1: Champagne anders

Pinot Noir is een van de drie druivenrassen die in de Champagnestreek staat aangeplant en zorgt voor uitmuntende Champagnes. Dat weten de meeste wijnliefhebbers wel. Dat Pinot Noir ook in andere mousserende wijnen gebruikt wordt is minder bekend.

We proeven een 100% Pinot Noir Cava uit Spanje. Een Cava Reserva (lange rijping) die mooi droog is (Brut Nature). Een echte eet Cava; voor bij rijke vissalades, ham en rauwe tonijn.

Daarnaast een Sekt uit Duitsland. Uiteraard 100% Pinot. Iets meer fris fruitig door het koele klimaat maar met een prachtige mousse.

Flight 2: Blanc de Noir

Veel mensen kennen alleen de rode wijnen van de Pinot Noir. Maar het sap van de Pinot Noir druiven wordt ook wel gebruikt voor het maken van witte wijn. Zeker in Duitsland zijn deze Blanc de Noirs hip. Als je goed kijkt zie je wel een klein roze gloedje over de wijn maar het blijft echt witte wijn. Heerlijk volle, zachte wijnen voor in het najaar en heerlijk bij de vegetarische keuken.

We proeven er twee uit twee verschillende wijngebieden van Duitsland (de Ahr en de Nahe). Heel anders. De Ahr variant is frisser en heeft wat meer verfrissend zuur terwijl de Nahe Blanc de Noir veel voller en ronder is. Heel persoonlijk dus.

Flight 3: Man of vrouw?

Rosé! Iedereen kent het en het wordt steeds meer gedronken. Maar niet alle rosé smaakt hetzelfde. Het heeft natuurlijk alles te maken met de plek waar de rosé vandaan komt, de manier van wijnmaken en het druivenras! We proeven twee rosés van 100% Pinot.

De ene gemaakt door een jonge man uit het Zuiden van Spanje: vol, krachtig, rond, rijp.

De andere maakt Katja Rettig, een jonge wijnmaakster uit Duitsland: fris, fruitig, tintelend en laag in de alcohol.

En toch haal je uit beide het rode fruit en de mooie aardse tonen van de Pinot.

Ongeveer de helft van de gasten kiest voor de man en de andere helft voor de vrouw.

Flight 4: Kriechel

Monique maakt momenteel 1 wijn, daarover zo meteen meer. Toch stopt ze niet met dromen en volgt haar weg: haar doel is zes verschillende Pinots maken in zes verschillende landen. En Duitsland wordt nummer twee. En wel een wijn maken in samenwerking met Weingut Kriechel in de Ahr. Afgelopen maand plukte ze er al haar druiven dus lang gaat het niet meer duren.

We proeven twee Spätburgunders, zijn basis en zijn top. Spätburgunder is de Duitse naam voor Pinot Noir. De eerste veel lichter en superlekker licht gekoeld, als aperitief of bij de borrel. De tweede veel voller, steviger, complexer, mooi! Voor bij een mooie maaltijd of lange avond en een stukje kaas.

Benieuwd hoe de Spätburgunder van Monique over een jaartje smaakt 😉

Flight 5: Nieuwe Wereld

Pinot Noir is een druivenras wat in bijna alle wijnlanden aangeplant staat. Zowel in de oude wereld (Europese) als de nieuwe wereld (landen buiten Europa). Zelfs in warme landen als Nieuw-Zeeland en Chili. In Nieuw-Zeeland profiteert hij van de koelte van de Zee en het voldoende regenwater. In Chili overleeft Pinot Noir het wederom door de koele oceaan en de hoge ligging.

We proeven beide. De Nieuw Zeelandse heeft wat animale geuren die niet iedereen kan waarderen, maar de smaak is top. De Chileense is zachter en romiger en is voor veel de favoriet.

Flight 6: Serendipity

Veel mooie verhalen beginnen met een droom. Een droom om iets te creëren, iets te ontdekken of om een verschil te maken. Niet iedereen bewandelt de weg van droom naar werkelijkheid. Omdat die weg lang is. En vaak vol hobbels zit. Monique Breuer durfde de stap te zetten om haar droom na te jagen. Lekker genieten van een goed wijntje wakkerde haar droom aan om ooit zelf een perfecte wijn te lanceren. In 2011 krabbelde ze op papier: “In 2015 wil ik een Pinot Noir Serendipity gemaakt hebben.”

De naam van de wijn is niet toevallig gekozen. Een eigen wijn maken, is beslist geen kleinigheid. Van een opleiding tot vinoloog tot werken op een wijngaard, er moesten nog heel wat hobbels genomen worden. Monique liet zich echter niet weerhouden door alle beren op de weg. Haar motto: Let it go and let it flow, was het startsein voor een prachtige wijnreis die uiteindelijk eindigde in de realisatie van de droomwijn: Pinot Noir Serendipity, uit Zuid-Afrika.

Een heerlijke wijn, vrouwelijk, mysterieus, elegant en met liefde gemaakt. De Serendipity staat voor het aangaan van het avontuur en voor geloven in je droom. Als je ervoor kiest om je passie te volgen, rolt het pad dat je moet gaan zich voor je uit. Zonder krampachtig zoeken, vind je de weg en word je omgeven door de onzichtbare Serendipity flow. Dat, is wijn met een gouden randje, wijn voor durfallen, dromers en doeners. Wijn voor een toefje magie in je leven. Om heerlijk van te genieten en met elkaar te proosten op het leven, op dromen en doen.

Monique laat ons de 2015 en 2016 jaargang proeven.

2015 is al wat rijper maar ook krachtiger. De 2016 is slank, elegant, met prachtige aardse tonen.

Ook hierbij weer heel persoonlijk maar beiden worden ze zeer gewaardeerd.

We sluiten af met het de streek waar Pinot Noir beroemd is geworden: de Bourgogne! Klassieke prachtwijn van Guiton. Dat Pinot Noir enorm veelzijdig is en voor iedereen wel een favoriete wijn kan betekenen is wel duidelijk geworden. Op zoek dus naar jouw favoriete Pinot! En wie weet raak je er net zo verslingerd aan als ons!

Meer van Pinot Noir weten of de Serendipity Pinot Noir eens proeven?

Duitse hipsters maken wijn 

Oftewel: de nieuwe generatie Duitse wijnmakers 

Onze laatste masterclass/proeverij voor de zomer (zaterdagmiddag 23 juni) stond in het teken van Duitse wijnen. En niet zomaar Duitse wijnen. Nee: wijnen van de nieuwe generatie wijnmakers. De nieuwe generatie gaat voor kwaliteit boven kwantiteit en weet mensen te verassen. Ze gaat voor smaak, spanning, uitersten en de mooiste spijsbegeleiders in het glas. Nog weinig mensen kennen deze wijnmakers. Winesom (het bedrijf van de broers Oscar en Bart Reitsma) laten een select gezelschap deze middag heel veel moois proeven. We worden letterlijk in de watten gelegd. 

Sekt
We starten met een glas van dichtbij gelegen. Op 2,5 uur rijden ligt een heel klein wijngebied waar het draait om het blauwe druivenras Pinot Noir (op zijn Duits: Spätburgunder). En niet zomaar Spätburgunder. Nee; meteen de mooiste die je ooit zult proeven. In het wijngebied de Ahr vind je de meest beroemde Spätburgunders van Duitsland. Reden om er eens een weekendje op uit te trekken dus! Sermann Kreuzberg maakt er prachtig rood, een klein beetje wit en Sekt. Dat laatste hebben we in ons glas. Heel bijzonder dat deze jonge jongen (want dat is hij) van zijn mooiste blauwe druiven ook mousserende wijn maakt. Omdat Champagne op exact dezelfde wijze en vaak ook van o.a. Pinot Noir druiven is gemaakt zal deze Sekt in een blindproeverij niet minder score dan een Champagne. Dezelfde prachtige mousse, aardsheid, complexiteit en fijne afdronk. En dat voor 11,50 consumentenprijs, een mooi alternatief is iedereen aan tafel van mening. 

Jung winzer5.jpg
Jung winzer6.jpg

Riesling
Als we het over Duitsland hebben kunnen we natuurlijk Riesling niet overslaan. De volgende proefsessie bestaat uit deze Koningin onder de druivenrassen. Riesling is de grote liefde van veel koks, vinologen en sommeliers vanwege zijn prachtige zoet/zuur balans, zijn enorme intensiteit en gastronomische inzetbaarheid. Zuren zijn de ruggengraat van een wijn. Zonder zuren valt een wijn om, misstaat hij aan tafel en kun je hem niet lang bewaren. Riesling is nou juist zo’n ras wat je best wat jaartjes kan laten kelderen.
We proeven op een rij: Marcus Hees, Riesling Trocken Vom Sandstein uit de Nahe. Dominique Schmitz Riesling Hipping uit Rheinhessen. Frank Achenbach Riesling Heerkretz eveneens uit Rheinhessen. Alle drie uit 2016 en alle drie zo anders.
Hees heeft een bloemige geur en prachtige mineraliteit en zuren. Heerlijk om zo te drinken of bij een lichte maaltijd. Schmitz komt van een beroemde bodem, de Roterhang, dat geeft hem enorme complexiteit, mineraliteit en ziltigheid. Laat de zeevruchten maar doorkomen. Prachtig!
Achenbach is warmer, rijker, rijper. Een Riesling die smaakt naar honing. Een enorm rijk glas met potentie en gastronomische inzetbaarheid. Ik denk aan lever en paté.

Chardonnay
Voor wie niet van dikke, houtgelagerde Chardonnay uit warme landen houdt, moet de Duitse Chardonnays eens uitproberen. Chardonnay uit een koeler klimaat, oftewel; de perfectie van deze mooie druif willen proeven!
Katja Rettig maakt een subtiele versie vlakbij Worms (een prachtige wijnstad). Ze maakt haar Chardonnay puur op zijn frisheid en mineraliteit. Deze wijn is een feestje om drinken en een reden om een feestje voor te vieren.
Schmitz maakt zijn Chardonnay rijker, ruimer en romiger. Meer houtgelagerd, boter en vanille. Probeer met een vet stukje vis, wit vlees of paddenstoelen in rijke saus en je wijn/spijs ervaring is compleet.

Jung winzer1.jpg

Grauburgunder
De volgende sessie draait om Grauburgunder, oftewel: Pinot Gris. We kennen deze duif wellicht uit de Elzas waar hij rijk, rijp en lichtzoet is. In Duitsland maken ze drogere versies. Wel de kruidigheid en de complexiteit maar nét wat eleganter dan de Franse buren.
Frank Schäfer wilde eigenlijk geen wijnboer worden, want hij was een tienkamper op de Olympische Spelen. Hij was nét niet goed genoeg om echt geld te verdienen met de sport, dus toen is hij maar aan de wijn begonnen. Hij kocht naast het wijngoed van zijn vader een klein stukje wijngaard in de Pfalz en plantte daar o.a. zijn prachtige Grauburgunder Haardeter Herzog aan. Subliem! Er worden maar 1100 flessen gemaakt, dus ik zeg: scoren dit glas.
Frank Achenbach mag naast Schäfer staan en maakt een totaal andere stijl. Houtgelagerd en nóg rijker, complexer en dikker. Een gastronomisch glas. Hier kun je licht vlees bij eten. De wijn ziet er door zijn lange schilweking haast oranje uit. Prachtig! 
 

Spätburgunder
Wie denkt dat er in Duitsland alleen maar witte wijn wordt gemaakt heeft het mis. In dit seizoen drink ik het liefst Duits rood! Waarom? Omdat het licht gekoeld zo lekker is.
Spätburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Noir en een ontdekking wanneer je hem drinkt. Katja Rettig, onze vrouwelijke wijnmaakster, maakt de sublieme Spätburgunder Westhofen uit het meest Noordelijk gelegen stukje Pfalz. Superslank, elegant, kruidig en aards; een compleet glas wijn voor ieder moment van de dag. Die van Schäfer is warmer, doorstoofder, rijker, rijper en intenser. Mannelijker? Ja, misschien wel. Gelukkig hebben we de keus.
We sluiten af met een Spätburgunder uit het topgebied de Ahr. Sermann. Kreuzberg steelt de show. Zijn Spätburgunder Althenahrer Eck is een favoriet onder de proevers. Zo rijk en complex, klasse in je glas. Er zijn twee keuzes: kopen, of heel snel een weekendje naar de Ahr gaan. 

Jung winzer2.jpg

Merlot
Nog één laatste proefglas: Merlot. Een vreemde eend als je het over Duitsland hebt. Want dan denken we aan Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder. Maar Katja Rettig (onze wijnvrouw!) maakt een houtgelagerde Merlot, om te bewijzen dat Duitse wijnen wel degelijk power en body kunnen hebben. Prachtig!

Wat deze jonge wijnmakers vandaag aan ons hebben laten proeven wordt de toekomst. En dat juichen we met z’n allen alleen maar toe. Met dank aan Oscar en Bart Reitsma van Winesom! Wilt u de wijnen thuis naproeven, informatie over de prijzen of het complete assortiment? Neem dan contact op via: 0613963223

Is Elzas zoet?

Is Elzas zoet? Nee fruitig, gastronomisch en voor de échte Bourgondiër!

MC .jpg

De lounge van wijnbar Zuster Margaux telde tien van deze Bourgondiërs op zaterdagmiddag 19 mei. Ze kwamen allemaal voor de mooie Masterclass van Jan Rutten, wijnimporteur Elzas.

De Elzas is een prachtig wijngebied met het centrum Colmar op slechts 633 kilometer van Amersfoort. De Elzas is meerdere malen veranderd van nationaliteit (van Duits naar Frans en dat nog een aantal keer), maar is nu toch echt al een hele tijd Frans. Toch doet de Elzas Duits aan als je er bent. Vakwerkhuisjes, kleine pittoreske dorpjes en de lange slanke groene Elzas flessen met vaak uitbundige etiketten doen eerder Duits dan Frans aan. Met beide talen kun je er terecht, maar ook Nederlands hoor je er veel zodra je er een keer een wijntripje plant. Veel Nederlanders gaan in de Elzas op vakantie, emigreren er naartoe of hebben er een tweede huis. Geen slechte keuze aangezien de Elzas niet alleen redelijk ‘dichtbij’ is maar ook zeer hoge temperaturen kent. De Elzas ligt beschut waardoor er een zeer mild klimaat heerst. Het gebergte de Vogezen houdt alle regen aan de andere kant.

Ze maken er met name witte wijn, vooral van maar één druivenras: Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Gewurtztraminer. Spreken we over rood dan hebben we het over Pinot Noir.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6541.jpg

Veel zon, weinig regen, veel wijn en een verfijnde keuken! In de Elzas vind je op elke hoek een meer dan goede eetgelegenheid maar ook een grote hoeveelheid Michelinsterren restaurants. Dit heeft alles te maken met de enorme gastronomische inzetbaarheid van de wijnen uit deze streek. De Elzasser wijnen zijn ontzettend rijk van smaak en zeer fruitig en kruidig. Soms met een tikje restzoet wat nou juist zo lekker smaakt bij tal van gerechten. De Oosterse keuken is de meest besproken variant bij Elzas wijn. Niet voor niks gaat het grootste deel van de export naar Azië.

De meeste wijnen zijn droog, tenzij er Vendange Tardive of Selections de Grains Noble op het etiket staat (dan hebben we het over dessertwijnen of wijnen voor bij kaas).
— Elzas wijnfeitje

Na deze prachtige Elzas introductie proeven we deze middag samen met Jan een twaalftal wijnen van het bijzondere familiebedrijf Cattin. Cattin bestaat al sinds 1720 en is gevestigd op 10 kilometer onder Colmar. Met 80 hectare wijnbouwgrond, 3,5 miljoen flessen (welke geëxporteerd worden naar 40 landen) mag de inmiddels 14de generatie trots zijn. Alle druiven worden met de hand geoogst. Cattin probeert het toerisme in de Elzas te stimuleren door in hun hypermoderne proefruimte boven de Cave niet alleen wijn te schenken maar ook koffie te serveren.

Naast stille wijn produceert de Elzas ook grote hoeveelheden Crémant.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6540.jpg

Wij kiezen voor wijn deze middag: Nummer 1, 2 en 3 in het glas zijn alle drie Crémants. Een droge witte, een droge rosé en een net nieuw uitgekomen Ice Cattin Crémant. Deze laatste is demi-sec (oftewel half zoet), een fantastisch alternatief bij de jaarlijkse oliebollen. De droge Crémants smaken heerlijk als aperitief of bij een klein tapashapje op het terras. Exact hetzelfde gemaakt volgens de methode van Champagne maar veel beter betaalbaar.
Wijn 4: Sylvaner. Een aangenaam lichte wijn voor lichte lunches, zeevruchten en charcuterie. Terrasglas!
Wijn 5: Pinot Blanc. Ook wel bekend als dé aspergewijn. Verklaring: Pinot Blanc is perfect met eiwit. En we eten nou eenmaal graag het witte goud met een vers eitje. Maar denk dus buiten het seizoen aan de perfecte match met eiwitrijke gerechten als mosselen, een quiche etc.
Wijn 6: Pinot Noir rosé. Een droge rosé die zijn kleur heeft gekregen door het korte contact met de blauwe schil van de Pinot Noir druiven. Frisfruitig en geweldig bij gamba’s, carpaccio en gevogelte.
Wijn 7: Pinot Noir. Leuk om de rode variant er meteen naast te proeven. Een hele zachte, soepele, lichtvoetige wijn en daardoor gekoeld het lekkerst bij koud vlees of gebakken zalmfilet.
Wijn 8: Muscat. Een droge Muscat ook al doet de zoete geur van muskaatdruiven anders vermoeden. Drink dit bij de Aziatische keuken of andere gekruide gerechten en hij komt tot zijn recht!
Wijn 9: Riesling. Misschien wel de meest geroemde witte druif ter wereld vanwege zijn enorme complexiteit en uitgesprokenheid. In de Elzas het meest geschonken bij de beroemde Elzasser Sauerkraut (zuurkool!)
Wijn 10: Pinot Gris. Fruitig, noten, honing, kruiden, veel wijn! Denk aan vlees, ganzenlever, paté en probeer vooral eens pekingeend.
Wijn 11: Gewurtztraminer. Het kan nog rijker en voller. Een enorm overweldigende geur van lychees en andere passievruchten. Volle rijpe smaak van rozen en met een klein zoetje het mooist bij lever, paté en niet te zoete desserts. Maar probeer ook vooral eens de meest besproken combinatie van Gewurtztraminer met Munster kaas.
Wijn 12: Pinot Gris Vendange Tardive. Laat geoogste pinot gris met een hoog suikergehalte. Duidelijk zoet maar zit prachtig in elkaar. Zeer rijk en verfijnd voor bij luxe desserts of zachte kazen.

Rond 17.30 uur nemen we de laatste slok en hebben we trek gekregen (niet gek met deze gastronomische wijnen). Voor de liefhebber een aspergemaaltijd. Een plateau Margaux kan ook natuurlijk. Wie schuift er aan bij de volgende Masterclass?