Tel: 033 463 29 79

Is Elzas zoet?

Is Elzas zoet? Nee fruitig, gastronomisch en voor de échte Bourgondiër!

MC .jpg

De lounge van wijnbar Zuster Margaux telde tien van deze Bourgondiërs op zaterdagmiddag 19 mei. Ze kwamen allemaal voor de mooie Masterclass van Jan Rutten, wijnimporteur Elzas.

De Elzas is een prachtig wijngebied met het centrum Colmar op slechts 633 kilometer van Amersfoort. De Elzas is meerdere malen veranderd van nationaliteit (van Duits naar Frans en dat nog een aantal keer), maar is nu toch echt al een hele tijd Frans. Toch doet de Elzas Duits aan als je er bent. Vakwerkhuisjes, kleine pittoreske dorpjes en de lange slanke groene Elzas flessen met vaak uitbundige etiketten doen eerder Duits dan Frans aan. Met beide talen kun je er terecht, maar ook Nederlands hoor je er veel zodra je er een keer een wijntripje plant. Veel Nederlanders gaan in de Elzas op vakantie, emigreren er naartoe of hebben er een tweede huis. Geen slechte keuze aangezien de Elzas niet alleen redelijk ‘dichtbij’ is maar ook zeer hoge temperaturen kent. De Elzas ligt beschut waardoor er een zeer mild klimaat heerst. Het gebergte de Vogezen houdt alle regen aan de andere kant.

Ze maken er met name witte wijn, vooral van maar één druivenras: Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Gewurtztraminer. Spreken we over rood dan hebben we het over Pinot Noir.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6541.jpg

Veel zon, weinig regen, veel wijn en een verfijnde keuken! In de Elzas vind je op elke hoek een meer dan goede eetgelegenheid maar ook een grote hoeveelheid Michelinsterren restaurants. Dit heeft alles te maken met de enorme gastronomische inzetbaarheid van de wijnen uit deze streek. De Elzasser wijnen zijn ontzettend rijk van smaak en zeer fruitig en kruidig. Soms met een tikje restzoet wat nou juist zo lekker smaakt bij tal van gerechten. De Oosterse keuken is de meest besproken variant bij Elzas wijn. Niet voor niks gaat het grootste deel van de export naar Azië.

De meeste wijnen zijn droog, tenzij er Vendange Tardive of Selections de Grains Noble op het etiket staat (dan hebben we het over dessertwijnen of wijnen voor bij kaas).
— Elzas wijnfeitje

Na deze prachtige Elzas introductie proeven we deze middag samen met Jan een twaalftal wijnen van het bijzondere familiebedrijf Cattin. Cattin bestaat al sinds 1720 en is gevestigd op 10 kilometer onder Colmar. Met 80 hectare wijnbouwgrond, 3,5 miljoen flessen (welke geëxporteerd worden naar 40 landen) mag de inmiddels 14de generatie trots zijn. Alle druiven worden met de hand geoogst. Cattin probeert het toerisme in de Elzas te stimuleren door in hun hypermoderne proefruimte boven de Cave niet alleen wijn te schenken maar ook koffie te serveren.

Naast stille wijn produceert de Elzas ook grote hoeveelheden Crémant.
— Elzas wijnfeitje
thumbnail_IMG_6540.jpg

Wij kiezen voor wijn deze middag: Nummer 1, 2 en 3 in het glas zijn alle drie Crémants. Een droge witte, een droge rosé en een net nieuw uitgekomen Ice Cattin Crémant. Deze laatste is demi-sec (oftewel half zoet), een fantastisch alternatief bij de jaarlijkse oliebollen. De droge Crémants smaken heerlijk als aperitief of bij een klein tapashapje op het terras. Exact hetzelfde gemaakt volgens de methode van Champagne maar veel beter betaalbaar.
Wijn 4: Sylvaner. Een aangenaam lichte wijn voor lichte lunches, zeevruchten en charcuterie. Terrasglas!
Wijn 5: Pinot Blanc. Ook wel bekend als dé aspergewijn. Verklaring: Pinot Blanc is perfect met eiwit. En we eten nou eenmaal graag het witte goud met een vers eitje. Maar denk dus buiten het seizoen aan de perfecte match met eiwitrijke gerechten als mosselen, een quiche etc.
Wijn 6: Pinot Noir rosé. Een droge rosé die zijn kleur heeft gekregen door het korte contact met de blauwe schil van de Pinot Noir druiven. Frisfruitig en geweldig bij gamba’s, carpaccio en gevogelte.
Wijn 7: Pinot Noir. Leuk om de rode variant er meteen naast te proeven. Een hele zachte, soepele, lichtvoetige wijn en daardoor gekoeld het lekkerst bij koud vlees of gebakken zalmfilet.
Wijn 8: Muscat. Een droge Muscat ook al doet de zoete geur van muskaatdruiven anders vermoeden. Drink dit bij de Aziatische keuken of andere gekruide gerechten en hij komt tot zijn recht!
Wijn 9: Riesling. Misschien wel de meest geroemde witte druif ter wereld vanwege zijn enorme complexiteit en uitgesprokenheid. In de Elzas het meest geschonken bij de beroemde Elzasser Sauerkraut (zuurkool!)
Wijn 10: Pinot Gris. Fruitig, noten, honing, kruiden, veel wijn! Denk aan vlees, ganzenlever, paté en probeer vooral eens pekingeend.
Wijn 11: Gewurtztraminer. Het kan nog rijker en voller. Een enorm overweldigende geur van lychees en andere passievruchten. Volle rijpe smaak van rozen en met een klein zoetje het mooist bij lever, paté en niet te zoete desserts. Maar probeer ook vooral eens de meest besproken combinatie van Gewurtztraminer met Munster kaas.
Wijn 12: Pinot Gris Vendange Tardive. Laat geoogste pinot gris met een hoog suikergehalte. Duidelijk zoet maar zit prachtig in elkaar. Zeer rijk en verfijnd voor bij luxe desserts of zachte kazen.

Rond 17.30 uur nemen we de laatste slok en hebben we trek gekregen (niet gek met deze gastronomische wijnen). Voor de liefhebber een aspergemaaltijd. Een plateau Margaux kan ook natuurlijk. Wie schuift er aan bij de volgende Masterclass?

Kelderschatten

Als je googled op het woord ‘kelderschatten’ gaat het allemaal over wijn. Vaak wijn die na enige maanden of jaren nog steeds in een restaurant of bar in de ‘kelder’ ligt, waarvan er nog maar een of enkele flessen zijn. (De meeste restaurants en bars hebben overigens geen echte kelder). Ook vaak wijn die eigenlijk nodig gedronken moet worden gezien zijn leeftijd. Voordat je dus denkt dat je een echte ‘schat’ te pakken hebt kijk dan goed wat het aanbod en de leeftijd is.

Echte topwijn uit bepaalde streken kan prima ouderen en wordt er zelfs beter op. Maar wel alleen als je de flessen ook goed bewaard; constante temperatuur (niet te warm of te koud), goede luchtvochtigheid, liggend etc. Het liefst dus die kelder.
Vroeger hadden veel mensen een kelder maar in de moderne huizen en panden is deze meestal niet aanwezig. We hebben tegenwoordig huizen met een constante temperatuur van 20 graden. Prima wonen voor ons mensheid maar voor de flesjes wijn bestaat een beter huis.

Het is dan ook het beste om wijn gewoon te kopen en na niet al te lange tijd te drinken. Daarvoor zijn de alledaagse wijnen ook prima geschikt.
In onze wijnbar schenken we graag ook onalledaagse dingen en willen we de echte wijnliefhebber de kans geven om in de bar een echte ‘kelderschat’ te proeven. Mooie kelderschatten, perfect op dronk, luxe en voor een eerlijke prijs.
Dat laatste omdat je op de meeste plekken voor een echt luxe Barolo, Amarone, Margaux, Saint-Émilion, Châteauneuf-du-Pape, Chassange-Montrachet of top Champagne (ik noem maar een aantal namen) gewoonweg de hoofdprijs betaald.
Wij hebben besloten om op de inkoopprijs van onze ‘schatten’ een vast bedrag van slechts 25 euro te plakken. Daardoor wordt het eens echt mogelijk en interessant om zoiets moois te proeven.

Een kelder is dus niet meer nodig. Uw schat ligt bij ons klaar.
En wij bewaren ze goed (we hebben zowel een historische wijnkelder als perfecte klimaatkasten waar we de wijnen in bewaren) en zorgen voor een kleine voorraad zodat onze kelderschatten nooit te stoffig worden.

Mr. Flamingo

ZM RdV evenement bew.jpg

Zaterdag 18 november: A Big Visit from Spain!

Pepe Rodriquez de Vera kwam speciaal voor ons, uit een klein stadje tussen Valencia en Murcia in, naar Amersfoort. Naar onze wijnbar. Niet alleen om de sommeliers van de bar zijn hele reeks wijnen te laten proeven, maar vooral om 34 gasten een prachtige wijnbeleving te laten ervaren. 34 aanmeldingen voor de wijnproeverij en meer dan 20 voor het aansluitend Tapas diner. Nog niet eerder was het zo druk op een speciaal event van de wijnbar.

Drukte voor één jonge man, Pepe, die streeft naar de beste wijnmaker van Spanje te worden.
Uitstraling en flair heeft hij. Niet alleen hijzelf, maar ook al zijn communicatie uitingen kloppen. Zijn etiketten, visitekaartjes, website en social mediakanalen pronken met beelden van flamingo’s. Wat heeft een flamingo met wijn te maken zal je denken. Niet veel meer dan dat de flamingo’s in de wijngaarden van Pepe overwinteren. Alleen dat, meer niet. Maar door de flamingo als beeldmerk te nemen valt Pepe op. In de wijnbar is de rode Rodriquez de Vera al ondergedompeld als flamingo wijn en in de wijnwereld heet Pepe Mr. Flamingo. Dat vergeet je nooit meer! En zeker niet als je de wijnen van Pepe geproefd hebt.

Voor de proeverij bouwden we de (aan de wijnbar grenzende) Tuinkamer om tot een prachtige proefzaal waar 34 man professioneel kon proeven en notities maken. Pepe startte na een korte introductie met een serie van 5 van zijn ‘beschikbare’ wijnen. Met beschikbaar bedoelde hij simpelweg dat deze wijnen te bestellen zijn. De vijf daaropvolgende wijnen bleken een stuk exclusiever en zijn zeer beperkt verkrijgbaar.
De beschikbare wijnen bestonden uit een prachtige Chardonnay, een unieke rosé van Pinot Noir en een drietal rode wijnen die opbouwden in kracht.
De exclusieve reeks begon zelfs met een wijn zonder enig etiket. De wijn was nog zo nieuw dat er nog geen etiket op was gedrukt. De aanwezigen waren de eerste ‘consumenten’ die de wijn, gemaakt van 100% Monastrell druiven, proefden. De twee daaropvolgende wijnen waren ook overweldigend mooi. Afsluitend nog een prachtige Moscatel dessertwijn, die volgens Pepe het beste paste bij een goed gemaakte cheesecake, en een zeer bijzondere Wodka die Pepe in een wilde bui bedacht te maken.

De wijnen en ook vooral de verhalen van Pepe zorgde voor blije gezichten, enthousiaste reacties en een applaus. De geur van paella, stoof, hammen en kazen kwamen al tegemoet en gelukkig zaten er nog wat restjes in de fles waardoor we na de prachtige proeverij de wijnen konden beoordelen met typisch Spaanse tapas. De ronde tafels in de Lounge van de wijnbar zorgde voor een knusse sfeer. Heerlijke tapas en de mooiste wijnen….de avond was nog lang niet ten einde….

Levenslessen uit Italië

IMG_5153.jpg

De definitie van een mijlpaal is een belangrijke gebeurtenis in iemands leven… Tsja, wat is nou echt belangrijk in het leven? Voor veel mensen is dat betekenis, status, inkomsten, materialisme…. Zo zijn we opgegroeid helaas, want wat is nou echt het allerbelangrijkste? Gelukkig en gezond misschien? Ik denk van wel! En dan kom ik gek genoeg toch weer terug op wijn. Geluk en gezondheid kun je vinden in één glas (en waarschijnlijk 2 glazen:)). Niet meer, ook niet minder. 

Van de week raakte ik in gesprek met een geweldig leuk jong studerend stel uit Groningen. Serieus aan de studie, maar met passie voor wijn. Verliefd geworden in Italië, op wijnen uit de wijnstreek de Marken. Bevriend geraakt met wijnmakers van een kleine Azienda daar en bevlogen geraakt van hun wijnen Azienda Agraria Guerrieri. En ik heb ze mogen proeven.

Slogan:
With the same look
And the same smile,
Five generations
Dedicated to Nature,
Land and Man


Prachtig, dat wil je proeven! Ik werd meteen verrast door de inheemse druiven variëteit Bianchello die ze gebruiken voor hun witte wijnen. Ze maken een basis variant met veel sappigheid en frisheid maar ook een latere oogst met enorme lengte en body. Mooi! De rode wijnen zijn Sangiovese gedomineerd. En dat is nou net mijn favoriet, geweldige wijnen met een eigen karakter. 

Maar laten we teruggaan naar de filosofie van dit mooie bedrijf. De wijngaarden liggen op een heuvel en langs de weg staan meerdere paaltjes. Genummerd met 0, 2, 5 en 20.
Onthoud ze maar deze nummers, want zijn van levensbelang.

Levenslessen (numbers of live):
0: rook 0 sigaretten in je leven
2: Drink iedere dag 2 glazen wijn
5: Eet 5 soorten groenten en fruit van 5 verschillende kleuren
20: Beweeg minimaal 20 minuten per dag

En dan word je een stuk ouder, wijzer en gelukkiger, proost!
De wijnen zijn te bestellen via www.vinodeicolli.nl

WW - Wijnbar Wijn

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar- WW.jpg

Van de week proefde ik samen met mijn team een prachtige witte wijn uit Rheinhessen (Duitsland). Ik had hem zelf voorgeproefd en wist inmiddels de samenstelling van de wijn. 
Een heel geurend glas, ruikt enorm naar druiven. Als ik dat soms opmerk moeten mensen altijd lachen, want het klinkt wellicht wat voor de hand liggend dat een wijn van druiven naar druiven ruikt. Maar dat is lang niet altijd het geval!
Nee deze wijn ruikt echt naar verse Muskaatdruiven, een beetje zoetig zelfs en iets van lychees. 
Ik denk aan aromatische druivenrassen als Gewurtztraminer of Torrontes. Maar de term WEISS op het etiket duidt op een assemblage. In Duitsland zijn ze namelijk altijd best duidelijk als het om cépages gaat. Het druivenras staat dan meestal groots op het etiket vermeld. In dit geval zullen er meerderen druifjes een rol spelen. Ich WEISS es nicht…

Eerst maar eens proeven… In de smaak verrassend frisdroog. Mooi crispy, mineralig, iets fruitig, lichtvoetig en niet log en zwaar. Heel puur en elegant. Wij worden er blij van! Zo’n glas om mee te beginnen én om een tweede van te nemen. Heerlijk dat hij maar 11,5 % alcohol heeft. En wat blijkt, de wijn bestaat voor 55% uit het druivenras Bacchus!  
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus. Een druif met geschiedenis dus! Daarnaast nog 20% Müller-Thurgau, 20% Silvaner en 5 % Kerner. Maarliefst 4 druivenrassen in dit heerlijke glas gemaakt door Werther Windisch. Een jonge wijnmaker die het liefst 24 uur per dag een pet draagt en deze laat terugkeren op het etiket. De grote letters WW doen zijn naam eer aan.  En wij snappen dat wel die WW, het is namelijk een ontzettende lekkere Wijnbar Wijn die eigenlijk niemand mag overslaan!

Wie komt 'm proeven?

After eight wijn

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar-druiven.jpg

In mijn constante zoektocht naar nieuwe wijnen om per glas te schenken proef ik veel. Ik maak talloze notities waarin termen naar voren komen als: appelig, mineraal, bittertje, sappig, iets citrus, ziltig, hooi, pittig zuurtje, spicy, aards, schoon, hout, vanille, peper, stal, truffel, kers, rook, tabak, notig, dik, speekselopwekkend, elegant, licht verteerbaar, etc. 
Laatste tijd heb ik me gericht op krachtig rood n.a.v. de terugkerende vraag hiernaar in de bar. Zo ziet u maar: wanneer u een bepaalde smaak wenst of benieuwd naar bent….vraag ernaar! Wij gaan voor u op zoek en verassen u tijdens een volgend bezoek graag! 
Ik heb me gefocust op wijnen die geheel of deels gemaakt zijn van de Syrah druif. Syrah (ook wel Shiraz genoemd in niet-Europese landen) staat bekend om zijn donkere kleur, kracht en kruidigheid (peper!). Daarnaast heb ik bij veel Syrah/Shiraz wijnen ook altijd een chocolade beleving. In zowel de geur als smaak die pure chocolade met daarnaast ook de frisheid van munt. En 9 van de 10 keer doet dat me denken aan het chocolaatje wat wij vroeger bij de koffie kregen; after eight! Van die dunne schijfjes apart verpakte pure chocolade met vloeibare mint erin. En dat gecombineerd met iets peperigs en zwart fruit maken veel van deze wijnen wel indruk op mij. 
Mijn proefnotitie term ‘After Eight’ vind ik ook wel passen bij deze krachtpatsers: het zijn ook echt wijnen voor After Eight! Gelukkig zijn we tot ver na de klok van 8 open :-).

Wijnkaart met stijl

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar-proefnotitie.jpg

Ik ben bezig met een nieuwe wijnkaart. Althans, een wijnkaart…Die hebben we eigenlijk niet. We hebben een wisselend assortiment wijnen, minimaal 40 per glas. En wisselend betekent dan ook echt REGELMATIG wisselend; geen enkele week staan er dezelfde flessen open. Onze sommeliers geven aan tafel advies en laten altijd eerst proeven voordat u een keuze maakt. De sommeliers zijn de wijnkaart, zij hebben de kennis en verrassen en adviseren u graag.

Aan mij de taak om af en toe wat nieuwe verassingen toe te voegen. Dat doe ik met plezier. Mijn neus is altijd op zoek naar nieuwe dingen, mooie smaken, passievolle wijnmakers en importeurs. Wijnen met een verhaal, een eigen stijl. Passend bij mijn stijl maar vol variatie en diversiteit zodat ik zeker weet dat er voldoende in uw stijl te proeven valt.

Eline

Con un par

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar- werk.jpg

Na 4 maanden zwangerschapsverlof sta ik weer te springen om onder de mensen te komen en met mijn vak bezig te kunnen zijn. Natuurlijk 4 prachtige maanden achter de rug met onze kleine Silvan. Als ‘wijnvrouw’ heb ik vanaf het begin gekozen voor flesvoeding zodat ik al wel af en toe thuis kon proosten op dit nieuwe wereldwonder, maar stiekem wel heel blij dat ik dit nu weer kan doen in het prachtige Zuster Margaux. Met vrienden, collega’s, familie en vaste gasten een proost uitbrengen op het samen zijn is het mooiste wat er is.
Ik proost dan ook graag met u met de Con Un Par van Vincente Gandia. Con Un Par betekent ‘met een paar’, oftewel: geniet van deze prachtige wijn met elkaar!

De Con Un Par stond vorig jaar zomer ook al even op de kaart en creëerden veel fans. Twee weken geleden proefde ik, terwijl ik de producent zelf ontmoette, de nieuwe jaargang van deze wijn. De wijn is gemaakt van 100% Albarino druiven en wederom een feestje in mijn glas! Het noordwesten van Spanje staat bekend als 'groen Spanje' vanwege het Atlantische klimaat en de vele neerslag. Boven de Portugese grens in Galicië ligt Rias Baixas, dat van de Albarino druif witte wijnen maakt die tot de beste van Spanje behoren.

De filosofie van dit wijnbedrijf spreekt mij erg aan: ''Wijnen maken die jaar na jaar betrouwbaar van kwaliteit zijn, toegankelijk en goed doordrinkbaar, altijd met een uitzonderlijk prijs-kwaliteitverhouding''.

Je beleeft een heerlijke zomerse verfrissing; rijpe sinaasappels, meloen en wilde perzik. Een heerlijke geur van al dit fruit en bloesem, mooi in balans en licht verteerbaar. Maar ook met genoeg pit om er nog een tweede glas van in te schenken! Om zo te drinken of met ‘een paar’ zeevruchten of lichte kazen. In elk geval met elkaar! Komt u proeven in onze wijnbar?

Vanaf nu ga ik weer met veel plezier op zoek naar meer van deze pareltjes van wijnen zodat u keer op keer verrast wordt met unieke mooie wijnen!

Eline