Wat zijn vulkanische wijnen? Dat ontdekten we tijdens deze bijzonder mooie masterclass..
De naam zegt het al: vulkanische wijnen zijn wijnen die verbouwd worden op een vulkanische bodem. Maar let op! Dit hoeft niet per se een actieve vulkaan te zijn. Wijnen krijgen hun smaak namelijk (mede) uit de samenstelling van de bodem en wanneer er iets van vulkanisch materiaal in de bodem zit, kan dit al mooie smaken opleveren.
We hebben het dus niet alleen over bijvoorbeeld de Etna of de Vesuvius, maar ook over bijvoorbeeld delen van Chili, de VS, Santorini, Duitsland (Kaiserstuhl) en de Canarische Eilanden. Zolang er maar ooit een vulkaan tot uitbarsting is gekomen, kunnen we het vulkanische grond noemen.
Geen enkele vulkanische grond is hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten vulkanen, lavastromen en uitbarstingen. Elke vulkaanuitbarsting zorgt dus voor een unieke bodemsamenstelling die de wijn zijn karakteristieke smaak geeft.
Hoe kun je dan zeggen dat je ‘vulkanische wijn’ lekker vindt? Omdat er ook een aantal overeenkomsten zijn waaraan je een vulkanische wijn in smaak herkent.
Hoe smaken vulkanische wijnen?
• Van vulkanische wijnen ga je ‘watertanden’. Soms door hoge zuren, bijna altijd door voelbare ziltigheid, soms door beide. Minerale zouten kunnen de bittere smaak in de wijnen verklaren.
• De wijnen zijn vaak hartig. Ze zijn vol van smaak maar wel licht. Vulkanische wijnen hebben tonen van fruit maar worden vaak gedomineerd door aardse en kruidige smaken. Mineraliteit en vulkanische wijnen gaan hand in hand.
• Vulkanische wijnen zijn vaak gemaakt van zeldzame, inheemse druiven. Veel bijzonders dus!
En veel bijzonders proefden we op deze zondagmiddag. Zoals Soave, Furmint, Etna Bianco, Greco di Tufo, Morrilon, Gamay, Pinot Noir, Aglianico en Carmenere. Stuk voor stuk vulkanisch en barstens lekker!