5 redenen waarom je zuurdesem zou moeten eten!

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar


Al vanaf jongs af aan kreeg ik van mijn moeder zuurdesemboterhammen mee naar school. Ik schaamde me rot. Klasgenootjes genoten van luchtige witte of lichtbruine boterhammen met boter en hagelslag terwijl ik me door knoertharde zuur ruikende droge bammetjes met biologische kaas worstelde. Dat was toen…..
Een aantal jaren daarna (toen mijn moeder minder invloed op mij had en ik het puberleven ontdekte) ruilde ik deze ervaring in voor gewoon brood, maar liever nog, voor koek, Snelle Jelles, chocolade, kaassoufflés of andere rommel. Dat was toen….
Inmiddels ken ik mijn lijf als geen ander. Ben ik ouder en ga ik steeds meer op mijn moeder lijken. Ik eet weer zuurdesemboterhammen. En wat zijn die lekker en goed voor mij! Mijn darmen vinden het een stuk fijner sinds ik weer teruggekeerd ben naar mijn roots. Ik voel me fit en blij! Desembrood is inmiddels ook in tig verschillende variaties verkrijgbaar: als baguette, ciabatta, wit, volkoren, pain gris, muesli etc. Geen sprake meer van de ‘vroegere’ stug,- droog,- en zuurheid. Ik kan niet anders dan mijn moeder bedanken dat ze me met deze wijze les heeft opgevoed.
Bent je nog niet overtuigd? Of ben je in de inmiddels bekende ‘eet vooral geen brood hype’ gaan geloven? Lees dan hieronder de belangrijkste 5 redenen waarom je zuurdesem zou moeten eten (deze redenen zijn niet ‘bedacht’ door mij of mijn moeder maar komen uit de mond van een van de beste desembakkers van dit moment, www.elsenburgbroodmaker.nl) :

  1. Het heeft meer smaak! Proef en je staat verstelt!
  2. Het is gezonder: door het lange fermentatie en rijsproces worden de gluten voor verteerd. Zo hoeven je darmen minder hard te werken, en kunnen ze weer doen waar ze voor gemaakt zijn: voedingsstoffen opnemen.
  3. Zuurdesem heeft een lage glycemische index. Moeilijk woord voor: de energie wordt gelijkmatig vrijgegeven in je lichaam met het gevolg: een gelijkmatige bloedsuikerspiegel en dus geen hongerklap of snaaiaanvallen meer!
  4. Er is geen beter brood om te roosteren of een tosti van te maken. Het wordt namelijk geen beschuit, maar gaat weer lijken op een verse boterham. Mjam!
  5. Zuurdesem brood wordt gemaakt door mensen met liefde voor het vak. Omdat het een techniek is die veel tijd kost en meer kennis vereist dan gist brood, wordt het vaak gemaakt door mensen die het fantastisch vinden om te doen en er alles in steken wat ze hebben. Passie dus! En dat kun je proeven!

Desembrood is ook heerlijk voor bij een glaasje wijn en een kaasplank. Probeer ook de varianten met walnoot, rozijn, abrikoos, hazelnoot en karwei!

Eline