WW- Wijnbar Wijn

Van de week proefde ik samen met mijn team een prachtige witte wijn uit Rheinhessen (Duitsland). Ik had hem zelf voorgeproefd en wist inmiddels de samenstelling van de wijn. 
Een heel geurend glas, ruikt enorm naar druiven. Als ik dat soms opmerk moeten mensen altijd lachen, want het klinkt wellicht wat voor de hand liggend dat een wijn van druiven naar druiven ruikt. Maar dat is lang niet altijd het geval!
Nee deze wijn ruikt echt naar verse Muskaatdruiven, een beetje zoetig zelfs en iets van lychees. 
Ik denk aan aromatische druivenrassen als Gewurtztraminer of Torrontes. Maar de term WEISS op het etiket duidt op een assemblage. In Duitsland zijn ze namelijk altijd best duidelijk als het om cépages gaat. Het druivenras staat dan meestal groots op het etiket vermeld. In dit geval zullen er meerderen druifjes een rol spelen. Ich WEISS es nicht…

Eerst maar eens proeven… In de smaak verrassend frisdroog. Mooi crispy, mineralig, iets fruitig, lichtvoetig en niet log en zwaar. Heel puur en elegant. Wij worden er blij van! Zo’n glas om mee te beginnen én om een tweede van te nemen. Heerlijk dat hij maar 11,5 % alcohol heeft. En wat blijkt, de wijn bestaat voor 55% uit het druivenras Bacchus!  
Bacchus is een witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van Sylvaner, Riesling en de Müller-Thurgau. De naam is ontleend van de Romeinse wijngod Bacchus. Een druif met geschiedenis dus! Daarnaast nog 20% Müller-Thurgau, 20% Silvaner en 5 % Kerner. Maarliefst 4 druivenrassen in dit heerlijke glas gemaakt door Werther Windisch. Een jonge wijnmaker die het liefst 24 uur per dag een pet draagt en deze laat terugkeren op het etiket. De grote letters WW doen zijn naam eer aan.  En wij snappen dat wel die WW, het is namelijk een ontzettende lekkere Wijnbar Wijn die eigenlijk niemand mag overslaan!

Wie komt 'm proeven?  

 

After Eight wijn

syrah.jpg

In mijn constante zoektocht naar nieuwe wijnen om per glas te schenken proef ik veel. Ik maak talloze notities waarin termen naar voren komen als: appelig, mineraal, bittertje, sappig, iets citrus, ziltig, hooi, pittig zuurtje, spicy, aards, schoon, hout, vanille, peper, stal, truffel, kers, rook, tabak, notig, dik, speekselopwekkend, elegant, licht verteerbaar, etc. 
Laatste tijd heb ik me gericht op krachtig rood n.a.v. de terugkerende vraag hiernaar in de bar. Zo ziet u maar: wanneer u een bepaalde smaak wenst of benieuwd naar bent….vraag ernaar! Wij gaan voor u op zoek en verassen u tijdens een volgend bezoek graag! 
Ik heb me gefocust op wijnen die geheel of deels gemaakt zijn van de Syrah druif. Syrah (ook wel Shiraz genoemd in niet-Europese landen) staat bekend om zijn donkere kleur, kracht en kruidigheid (peper!). Daarnaast heb ik bij veel Syrah/Shiraz wijnen ook altijd een chocolade beleving. In zowel de geur als smaak die pure chocolade met daarnaast ook de frisheid van munt. En 9 van de 10 keer doet dat me denken aan het chocolaatje wat wij vroeger bij de koffie kregen; after eight! Van die dunne schijfjes apart verpakte pure chocolade met vloeibare mint erin. En dat gecombineerd met iets peperigs en zwart fruit maken veel van deze wijnen wel indruk op mij. 
Mijn proefnotitie term ‘After Eight’ vind ik ook wel passen bij deze krachtpatsers: het zijn ook echt wijnen voor After Eight! Gelukkig zijn we tot ver na de klok van 8 open :-).

 

Wijnkaart met stijl

Ik ben bezig met een nieuwe wijnkaart. Althans, een wijnkaart…Die hebben we eigenlijk niet. We hebben een wisselend assortiment wijnen, minimaal 40 per glas. En wisselend betekent dan ook echt REGELMATIG wisselend; geen enkele week staan er dezelfde flessen open. Onze sommeliers geven aan tafel advies en laten altijd eerst proeven voordat u een keuze maakt. De sommeliers zijn de wijnkaart, zij hebben de kennis en verrassen en adviseren u graag.

Aan mij de taak om af en toe wat nieuwe verassingen toe te voegen. Dat doe ik met plezier. Mijn neus is altijd op zoek naar nieuwe dingen, mooie smaken, passievolle wijnmakers en importeurs. Wijnen met een verhaal, een eigen stijl. Passend bij mijn stijl maar vol variatie en diversiteit zodat ik zeker weet dat er voldoende in uw stijl te proeven valt.

Eline

Con Un Par

Ik mag weer aan het werk!

Na 4 maanden zwangerschapsverlof sta ik weer te springen om onder de mensen te komen en met mijn vak bezig te kunnen zijn. Natuurlijk 4 prachtige maanden achter de rug met onze kleine Silvan. Als ‘wijnvrouw’ heb ik vanaf het begin gekozen voor flesvoeding zodat ik al wel af en toe thuis kon proosten op dit nieuwe wereldwonder, maar stiekem wel heel blij dat ik dit nu weer kan doen in het prachtige Zuster Margaux. Met vrienden, collega’s, familie en vaste gasten een proost uitbrengen op het samen zijn is het mooiste wat er is.
Ik proost dan ook graag met u met de Con Un Par van Vincente Gandia. Con Un Par betekent ‘met een paar’, oftewel: geniet van deze prachtige wijn met elkaar!

De Con Un Par stond vorig jaar zomer ook al even op de kaart en creëerden veel fans. Twee weken geleden proefde ik, terwijl ik de producent zelf ontmoette, de nieuwe jaargang van deze wijn. De wijn is gemaakt van 100% Albarino druiven en wederom een feestje in mijn glas! Het noordwesten van Spanje staat bekend als 'groen Spanje' vanwege het Atlantische klimaat en de vele neerslag. Boven de Portugese grens in Galicië ligt Rias Baixas, dat van de Albarino druif witte wijnen maakt die tot de beste van Spanje behoren.

De filosofie van dit wijnbedrijf spreekt mij erg aan: ''Wijnen maken die jaar na jaar betrouwbaar van kwaliteit zijn, toegankelijk en goed doordrinkbaar, altijd met een uitzonderlijk prijs-kwaliteitverhouding''.

Je beleeft een heerlijke zomerse verfrissing; rijpe sinaasappels, meloen en wilde perzik. Een heerlijke geur van al dit fruit en bloesem, mooi in balans en licht verteerbaar. Maar ook met genoeg pit om er nog een tweede glas van in te schenken! Om zo te drinken of met ‘een paar’ zeevruchten of lichte kazen. In elk geval met elkaar! Komt u proeven in onze wijnbar?

Vanaf nu ga ik weer met veel plezier op zoek naar meer van deze pareltjes van wijnen zodat u keer op keer verrast wordt met unieke mooie wijnen!

Eline

Heerlijk, Bijzonder of Top!

Samen met collega Jasper even nagenieten van een fijne werkdag!

Samen met collega Jasper even nagenieten van een fijne werkdag!

Ik betrap mezelf erop dat ik af en toe iets teveel in wijntermen praat. Een ronde, zwoele, strakke, filmende, tannineuze, pittige, complexe wijn zegt  bijvoorbeeld niet iedereen wat. Een wijn omschrijven in je eigen woorden is een van de lastigste dingen. Je praat immers over een vloeistof waar alcohol in zit. 

Alle wijnen die ik schenk bij Zuster Margaux heb ik zelf uitgekozen en kritisch beoordeeld. Wijnen waar ik achter sta en graag aan iedere gast laat proeven. 
De wijnen die ik schenk zijn er in drie verschillende prijscategorieën: 4,50 – 6,50 – 8,50 per glas. 
Allemaal mooie wijnen, voor ieder wat wils en voor ieder moment. Keuze genoeg. 
Maar hoe omschrijf je nou deze drie categorieën als het allemaal ‘mooie’ wijnen zijn?
Lastig….maar daarin heb ik toch een keuze gemaakt!
De wijnen van 4,50 zijn onze ‘Heerlijke wijnen’! Denk aan een heerlijk glas Grüner Veltliner, Verdejo, Pinot Grigio of mooie rode Rhône of Portugese assemblage (wijn van meerdere druivenrassen). 
De wijnen van 6,50 zijn onze ‘Bijzondere wijnen’! Denk aan een Hongaarse Furmint, een Albarino, Shiraz/Malbec of Roter Veltliner.
En de wijnen van 8,50 zijn onze ‘Absolute toppers’! Een witte of rode Bourgogne, wijnen uit Piemonte of Spätburgunder uit Duitsland. 

Meer dan 40 wijnen om uit te kiezen. En of ze nou als heerlijk, bijzonder of absolute topper worden bestempeld….het is allemaal afhankelijk van je smaak, het moment, de omstandigheden (denk aan het weer of het gezelschap!).
Ik zou zeggen: kom proeven, ervaren en beleven!

Eline

Werken aan een droom

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar

Het is bijna zover. Het is zo fijn om zo meteen eindelijk te kunnen starten…
Wat begon met een moodboard in de laatste maanden van 2014 wordt nu werkelijkheid!
Een plek waar gasten échte aandacht krijgen en kunnen genieten van een mooi glas en lekkere hap. Mijn passie overdragen. Mensen verrassen, verzorgen en elkaar laten ontmoeten in een huiselijke en warme sfeer. Dat is wat ik voor ogen heb. Dit alles komt samen in een fantastische wijnbar! En dat nog wel op de mooiste locatie van Amersfoort!
Vanaf juni ga ik open……En dat betekent nu schetsen, plannen maken, gesprekken voeren, teksten schrijven, dingen ontwerpen en weer in de prullenbak gooien om vervolgens weer opnieuw te beginnen, met cijfertjes stoeien, verbouwen, etc etc.
In niet al deze ‘voorwerkzaamheden’ ben ik even goed. Gelukkig krijg ik hulp. Mensen die over mijn schouder meekijken, met me brainstormen, meelezen…..heel veel lieve collega’s, vrienden en familie.
En dan kan ik straks echt mijn ding doen! Uiteraard blijven schaven aan het concept, wijnkaart en de menukaart, maar vooral: in de wijnbar gasten laten genieten van de wondere wereld van wijn, ze ontmoeten en ze laten proeven. Zorgen dat iedereen volop aan het genieten is.
Ik kijk uit naar het terrasseizoen. Een nóg grotere glimlach verschijnt als ik denk aan de zonnestralen in de namiddag met een glas Champagne op het terras.  
Kom je gauw kijken of je net als ik hier een enorme glimlach van krijgt?

Eline
 

5 redenen waarom je zuurdesem zou moeten eten!

wijnbar-wijnproeverij-amersfoort-wijncursus-utrecht-high-wine-winebar


Al vanaf jongs af aan kreeg ik van mijn moeder zuurdesemboterhammen mee naar school. Ik schaamde me rot. Klasgenootjes genoten van luchtige witte of lichtbruine boterhammen met boter en hagelslag terwijl ik me door knoertharde zuur ruikende droge bammetjes met biologische kaas worstelde. Dat was toen…..
Een aantal jaren daarna (toen mijn moeder minder invloed op mij had en ik het puberleven ontdekte) ruilde ik deze ervaring in voor gewoon brood, maar liever nog, voor koek, Snelle Jelles, chocolade, kaassoufflés of andere rommel. Dat was toen….
Inmiddels ken ik mijn lijf als geen ander. Ben ik ouder en ga ik steeds meer op mijn moeder lijken. Ik eet weer zuurdesemboterhammen. En wat zijn die lekker en goed voor mij! Mijn darmen vinden het een stuk fijner sinds ik weer teruggekeerd ben naar mijn roots. Ik voel me fit en blij! Desembrood is inmiddels ook in tig verschillende variaties verkrijgbaar: als baguette, ciabatta, wit, volkoren, pain gris, muesli etc. Geen sprake meer van de ‘vroegere’ stug,- droog,- en zuurheid. Ik kan niet anders dan mijn moeder bedanken dat ze me met deze wijze les heeft opgevoed.
Bent je nog niet overtuigd? Of ben je in de inmiddels bekende ‘eet vooral geen brood hype’ gaan geloven? Lees dan hieronder de belangrijkste 5 redenen waarom je zuurdesem zou moeten eten (deze redenen zijn niet ‘bedacht’ door mij of mijn moeder maar komen uit de mond van een van de beste desembakkers van dit moment, www.elsenburgbroodmaker.nl) :

  1. Het heeft meer smaak! Proef en je staat verstelt!
  2. Het is gezonder: door het lange fermentatie en rijsproces worden de gluten voor verteerd. Zo hoeven je darmen minder hard te werken, en kunnen ze weer doen waar ze voor gemaakt zijn: voedingsstoffen opnemen.
  3. Zuurdesem heeft een lage glycemische index. Moeilijk woord voor: de energie wordt gelijkmatig vrijgegeven in je lichaam met het gevolg: een gelijkmatige bloedsuikerspiegel en dus geen hongerklap of snaaiaanvallen meer!
  4. Er is geen beter brood om te roosteren of een tosti van te maken. Het wordt namelijk geen beschuit, maar gaat weer lijken op een verse boterham. Mjam!
  5. Zuurdesem brood wordt gemaakt door mensen met liefde voor het vak. Omdat het een techniek is die veel tijd kost en meer kennis vereist dan gist brood, wordt het vaak gemaakt door mensen die het fantastisch vinden om te doen en er alles in steken wat ze hebben. Passie dus! En dat kun je proeven!

Desembrood is ook heerlijk voor bij een glaasje wijn en een kaasplank. Probeer ook de varianten met walnoot, rozijn, abrikoos, hazelnoot en karwei!

Eline